IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Трябва да гледаме скептично към грандиозни планове и утопични идеи

Кризата в ЕС предоставя възможност властта да се върне обратно към националните държави, смята британският премиер

11:55 | 15.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Камерън: Трябва да гледаме скептично към грандиозни планове и утопични идеи

Британският премиер Дейвид Камерън отхвърли призива на германския канцлер Ангела Меркел за политически съюз в Европа, подчертавайки увеличаващото се отдалечаване на Великобритания от еврозоната, която се бори с дълговата криза, съобщава Bloomberg.

Кризата в ЕС предоставя възможност властта да се върне обратно към националните държави, е заявил той вчера. Часове преди това Меркел обяви пред партиен конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) в Лайпциг, че е време за усилия в посока по-тесен политически съюз и по-строги бюджетни правила на Стария континент.

„Трябва да гледаме скептично към грандиозни планове и утопични идеи. Ние имаме право да попитаме какъв трябва да бъде Европейският съюз и какъв не“, е казал Камерън. „Европа трябва да бъде ориентирана навън, а не да се взира във вътрешността си. Тя трябва да има гъвкавостта на мрежа от държави, а не монолитността на блок.“

Призивът на Меркел за по-тесен политически съюз и отговорът на Камерън залагат потенциално противоборство между европейските лидери на предстоящата среща на високо равнище на 9 декември, когато трябва да се обсъждат промени в договора за ЕС, за да се укрепи еврото.

Камерън, който ще има разговори с Меркел на 18 ноември в Берлин, обеща да използва всяка промяна в правилата на съюза, за да отвоюва обратно власт от Брюксел.

Камерън се позова на падането на Желязната завеса, която според него е премахнала необходимостта ЕС да действа като твърд блок, за да гарантира мира на континента след 1945 г., а по-скоро като широк съюз на демократични държави, които работят заедно.

„ЕС трябва да осъзнава и цени националната идентичност и да приема разнообразието на европейските нации като източник на сила“, казва британският премиер. „Промяната предоставя възможност ЕС да се прекрои така, че да служи по-добре на нашите национални интереси, както и на интересите на останалите си членове. Тя е възможност за Великобритания да си върне суверенитет, вместо да отстъпи.“

Повече от една четвърт от депутатите в Консервативната партия на Камерън се обявиха в подкрепа на референдум за продължаващото британско членство в ЕС, усилвайки натиска върху премиера да се противопостави на допълнителна интеграция в съюза. Правителството от своя страна обеща народен вот за всяка промяна в договора на ЕС, която прехвърля още правомощия към Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
Оформя се нова икономическа зона - Великобритания + вероятно Ирландия и много малко вероятно Норвегия Ще им бъде трудно срещу голяма Европа която скоро вероятно ще включвя Сърбия Хърватия Турция и Украина където всички граждани на тази общност ще бъдат повече европейци и помалко германци французи холандци българи румънци и т н Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Само на Германия е изгодно задлъжняването на другите държави за да може да изнася индустриалното си производство в тях. Само Германия е с положително търговско салдо и то благодарение на износа си към задлъжняващите други държави. Решението на кризата и спасението за еврото като единна валута за ЕЗ са ясни - общи европейски ДЦК и ДЦК на държавите членки да станат забранен за тях инструмент за набиране на средства. Но на Германия не и е изгодно да няма неконтролирано задлъжняване , защото дълговете са пари срещу които те пласират стоките си. Ако някой трябва да напусне ЕЗ , то това е Германия щом не иска да се лиши от максималния си фалшив комфорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Плъховете вече се ориентират към напускане на кораба ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още