IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Разделена Европа няма шанс срещу новите индустриални държави

Финансовите пазари вече оценяват техните перспективи по съвсем различен начин, изтъква германският канцлер

13:20 | 29.10.11 г. 4
Меркел: Разделена Европа няма шанс срещу новите индустриални държави

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че разделена Европа на практика няма шансове да оцелее на световните пазари срещу конкуренцията на новите индустриални държави като Бразилия, Индия, Китай и Мексико, съобщи РИА Новости.

Меркел е направила изявление в този смисъл на събрание на представители на германската Промишлена асоциация на предприятията от малкия и средния бизнес в Дегендорф, провинция Бавария.

„Ако в Европа не се сплотим, няма да имаме никакви шансове в конкуренцията с Китай, Индия и много други региони“, е подчертала Меркел.

Тя е припомнила, че в началния етап на съществуването на Европейския съюз е ставало дума най-вече за преодоляване на последиците от Втората Световна война.

„Днес обаче живеем в мир и затова не трябва да се концентрираме толкова върху тези въпроси и особени в европейските граници“, смята германският канцлер.

По думите ѝ новите индустриални държави са преодолели успешно финансовата криза. „Те се превърнаха в двигатели на ръста и притежават невероятен динамизъм на икономически развитие“, е отбелязала Меркел, изтъквайки, че сега финансовите пазари оценяват техните перспективи по съвсем различен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Представете си, че утре в България един хляб стане 5 лева..или 10 лева и че всички спестявания в банките всъщност стават само да си купиш няколко рула тоалетна хартия.........90% от спестяванията на българите са в банките. Икономиката на EU вече набира скорост по наклона към пропастта.Ами то криза се предотвраятва като парен котел. Вдига се налагането и ако не отвориш предпазния клапан за свирката, гърми. Гърция си беше не само причината за сбърканата игра на борсите, но и клапана. Клапанът свири, рева 2 месеца и разни *** от ЕС решиха, че това ще свърши работа, пак го затапиха. Гърция Имаха 300 милиарда дълг и вместо да продават активи и да си го връщат, те им отпуснаха още 100 милиарда. Е то анализът е повече от ясен. Този финансов и икономически модел, по който се случват нещата в момента няма бъдеще - това е класическа финансова пирамида, която е стигнала предела си на разширение. Предстои разпадане, писъци на излъганите, а тези с печалбите ще се снишават и ще гледат да изкупят на безценица каквото могат. Освен, ако не им бъде потърсена сметка за стореното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да това което казвате е така, лошото е че, в геополитически план сме много малки/нито пък голяма сила или големи пари зад гърба/ за да имаме самостоятелна позиция. Нужни са ни находчиви, добри/хитри/ политици, които да прокарат нашите интереси, и разбиране от всички че, само с "услуги" не можем да формираме БВП. И още един "модифициран" протекционизъм от всички, както управляващи, така и работещи. Но, всъщност май говоря за национално единство....и още нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Най ефективния начин да се обезцени еврото е да има фалирали държави в Европа и тя да се докара до състояние на полуразпад. Чак тогава икономиките ще си вземат въздух , ще се появи инфлация , стойността на дълговете ще падне а тази на активите в Европа ше скочи. Тогава за какво им беше да спасяват Гърция и да държат икономиките ни в криза , която най правилно може да бъде наречена - икономическа депресия.Разбирам желанието им да ерозират финансовата система на развиващите се икономики , като напълнят банките им с кухи ДЦК на гърци , испанци и португалци , обаче икономическата ситуация в Европа постоянно се влошава. Според мен те си играят с огъня и напрая ще плачат , че са се изгорили.Нито Меркел , пък камо ли Саркози имат качества позволяващи им да преценят трезво обстановката и вземат и да вземат решения , чието действие е с по голям хоризонт. Техния хоризот достига до върха на собствения им нос , е такива съюзници не ни трябват май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хайде тогава, фрау Меркел, да се залавяме за работа! "Ще строим завод!" - имаше такова стихотворение от Н. Вапцаров... :)Като начало, нека да видим как ще върнем производството в Европа! С търговия, комисионерство, банки и борси няма да стане! Когато "началник-цех" стане по-престижна работа от "тв-водещ" или "ПР", значи сме направили първите крачки във вярната посока... да ме прощават трейдъри, дилъри, брокери и пр. трудещи се! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още