IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Може да се наложи по-сериозно орязване на гръцкия дълг

Не бива да се прибързва с решението за европейския фонд за финансова стабилност, смята германският канцлер

15:00 | 21.10.11 г.
Меркел: Може да се наложи по-сериозно орязване на гръцкия дълг

Германският канцлер Ангела Меркел е убедена, че може да се наложи дълговете на Гърция към частните кредитори да бъдат намалени с повече от очакваните в момента 21% и смята, че с решението на Европейския съюз за европейския фонд за финансова стабилност трябва да се почака до сряда, съобщи РИА Новости, като се позова на депутати от водения от канцлера Християн-демократичен съюз.

„Приближава моментът, когато дори орязване с 21% от дълговете няма да бъде достатъчно“, цитира Меркел неин съпартиец пред Dpa.

Посочените проценти бяха договорени на срещата на високо равнище на лидерите на еврозоната на 21 юли тази година, но през последните няколко седмици се появиха многобройни спекулации, че европейските банки, които са сред основните частни кредитори на Гърция, се подготвят да отпишат и по-сериозен дял от гръцкия дълг.

Меркел се е обявила и за отлагане на решението за европейския фонд за финансова стабилонст до сряда с аргумента, че „обстоятелствата са по-важни от скоростта“. По думите ѝ необходимото забавяне е свързано с технически въпроси и в по-малка степен с разногласията между Германия и Франция относно начина на увеличаване на средствата във фонда.

Германски депутати са посочили също, че министърът на финансите на страната Волфганг Шойбле е заявил, че Германия няма да се съгласи фондът да получи банков лиценз, за да може да кредитира Европейската централна банка, каквото е искането на френския президент Никола Саркози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още