IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Кризата около еврото убива европейската мечта

Ако европейските лидери не преосмислят провалената си икономическа политика, разпадането на еврото може да се окаже най-малката им грижа, смята Нобеловият лауреат

14:00 | 13.12.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Кризата около еврото убива европейската мечта

Време е да започнем да наричаме настоящата ситуация с истинското й име - депресия. Вярно, че не сме свидетели на пълно повторение на сценария от Голямата депресия, но това е доста вяла утеха. Безработицата, както в Америка, така и в Европа, остава катастрофално висока. Репутацията на лидерите и институциите е все по-ниска, а демократичните ценности са притиснати в ъгъла, пише носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, в коментар за New York Times.

Последното предупреждение съвсем не е преувеличение. Както от политическа, така и от икономическа гледна точка не трябва да се самозалъгваме с фалшивата утеха, че „можеше и да е по-зле“. Не може да приемаме спокойно високата безработица, само защото не е достигнала нивата от 1933 г. или пък да си затваряме очите за злокобните политически тенденции, само защото все още не сме свидетели на възхода на някой нов Хитлер.

Да погледнем какво се случва в Европа - не защото в Америка всичко е наред, а защото сериозността на политическите процеси на Стария континент като цяло остава недооценена.

Първо, кризата около еврото убива европейската мечта. Единната валута, която трябваше да сплоти европейските нации, сега създава атмосфера на остра язвителност.

Исканията за все по-сурови мерки за бюджетни икономии при липса на реципрочни усилия в подкрепа на растежа са нож с две остриета. Те се провалиха като икономически политики, повишавайки безработицата, без да успеят да възстановят доверието на пазарите.

Рецесията в Европа изглежда вероятна, дори ако приемем, че непосредствената заплаха от финансова криза е овладяна.

Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 35 rate down comment 8
stoiloff
преди 12 години
Не беше ли Американска мечтата? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 13
hidko
преди 12 години
Нещо не можах да разбера, автора се бои да не би Унгария да стане неонацистка и да предизвика 3 война ли или какво? Глупава статия с глупави доводи. А протестите на работещите хора са напълно обосновани защото социалните придобивки се ползват от хора, прекарващи системата и натоварващи я с непродуктивността си. Ама кой ще се сети да направи реформа там - никой. Всеки гледа да е социално справедлив защото ако каже,че имигрантите в много случаи са ***, има опасност да го заплюят и да се размине с облагите на властта. И казвам само имигрантите, защото местните малко или много са си заслужили правото да цоцкат от системата. Ако и когато политиците реформират социалната сфера и я направят по малко социална и повече справедлива, тогава ще се види кой какви са му намеренията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 8
georgis
преди 12 години
ne e link kam originalnata statija, no e dosta interesno, osobeno snimkata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
kangelova
преди 12 години
http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/12/11/central-european-shadows/ Eto i link kum originalnata statiq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още