IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се Европа в доминирана от Германия провинция?

Повече се страхувам от бездействието на Германия, отколкото от нарастването на политическото й влияние, цитира полския външен министър Financial Times

15:25 | 31.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В разгара на европейската дългова криза миналата година, полският външен министър Радослав Сикорски помоли Берлин да поеме ситуацията в Европа в свои ръце.

Трудно е да не усетите специфичния исторически привкус на този апел, пише Financial Times. „Повече се страхувам от бездействието на Германия, отколкото от нарастването на политическото й влияние“, казва обаче Сикорски.

На току що приключилата в Брюксел среща на европейските лидери, германският канцлер Ангела Меркел постигна пълен триумф – нов фискален пакт, подкрепен от 25 европейски страни, който налага германска бюджетна дисциплина в региона.

Все пак този триумф си има и своя цена. Рискът е, че волно или не се прокрадва усещането, че Европа се превръща в доминирана от Германия провинция.

Това усещане беше засилено и от идеята на Берлин за избиране на европейски комисар с правомощия да определя бюджетната и данъчната политика на Атина.

Не е сигурно, че новите правомощия биха се различавали твърде много от тези, които институционалните кредитори на Гърция – Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейският съюз (ЕС) - вече притежават.

Нещо повече, проблемите около спасителната програма за Гърция се дължат не толкова на политически грешки, колкото на неспособността за прилагане на решенията от нефункциониращата гръцка бюрокрация. Тези същите бюрократи едва ли ще са по-склонни да спазват нареждания от Брюксел, отколкото от Атина.

Това обаче не смекчава вредата от подобно безпрецедентно предложение за отказ от суверенитет. Войната на думи между гръцките и германските таблоиди продължава от самото начало на гръцката криза и реакцията на гръцката преса беше напълно предвидима.

Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 8
aristotel
преди 12 години
България ще е била на ДАЛАВЕРА. ГЛУПОСТИ. НЯМА МЪРЗЕЛИВ НАРОД дори и гръцкия има гнили ПОЛИТИЧЕСКИ УПРАВНИЦИ. Докато имаме ШУРОБАДЖАНАШКА съдебна Система тая държава няма да я биде а това е от Управляващите а те са все по-НЕНАСИТНИ. България е уникална ЗАЩОТО за 20 г без реформа няма голям дълг, НО това пък може скоро да се НАВАКСА. Така, че крадете 160 политически партии за народ от 5 мил.откоито 2 мил. са ПЕНСИОНЕРИ. Младите хора работят за 350 лв. а пенсионираните ченгета с по 500 лв. пенсия е ТОВА е РЕФОРМА. На всеки млад българин на едното рамо има по 1 пенсионер, 1 безработен и одзат по един от малцинствата. БАЧКАЙТЕ мили СЪНАРОДНИЦИ и си трайте още 500 г. НЕКЪДАРНО УПРАВЛЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 8
SEBULBA
преди 12 години
Да де, ама правителството ни харчи доста повече, отколкото изкарва. Затова изпърдя резерва и държавния дълг расте... Следващото правителство вече няма да може, що няма да има какво да харчи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 10
amanotumnici
преди 12 години
Нашата страна ще е на уникална далавера, ако стане провинция на Германия. Минуси не виждам, затова пък плюсовете са невероятно много:- разкарваме крадливата *** от парламента- същите *** отиват в затвора- ставаме германци, а не крадливи ***- изселваме мангалия в Индия- ставаме чист народ- ще имаме бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 8
YordanGeorgiev
преди 12 години
ако изборът е или Германия - строга фискалкна дисциплина , илиГърция - шуробаджащина и популизъм ... какво биха предпочели разумните гласоподаватели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 12 години
Всеки има право да изпревари Германия и да наложи още по стриктни правила. Не трябва да се отрича и правото на безхабирие , мързел , мизерия и фалит. Всеки сам кове съдбата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 9
Lucifer
преди 12 години
Нека никой, никога да не забравя отговора на Майкъл Деплер,(шефа на МВФ тогава)на въпрос от депутатите социалисти в БГ-парламента през оная не толкова далечна 1996 г, та въпросът беше дали ако не спазим заробващите условията на фонда,то МВФ би ли ни подкрепил? - и отговорът беше цитирам дословно: "МВФ винаги ще бъде готов да протегне ръка за помощ на БГ, но не е сигурен дали до тогава ще остане поне един жив Българин, който да я поеме"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 12
Ironhorse
преди 12 години
Ааа, ами много лесно всеки който не харесва политиката на Германия, може да не се съобрази с нея.Обаче да не и реве за пари !Няма независим длъжник !!!!Бил той физическо, юридическо лице или Държава.Щом дължиш ще се съобразяваш.Искрено се радвам, че Правителството ни е тръгнало по пътя на Германия за преструктуриране на икономиката ни.Не може да харчиш повече отколкото изкарваш.Всичко друго, което се предлага от социалисти и популисти е кражба, далавери и катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още