IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се Европа в доминирана от Германия провинция?

Повече се страхувам от бездействието на Германия, отколкото от нарастването на политическото й влияние, цитира полския външен министър Financial Times

15:25 | 31.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всъщност това е само последният от няколко подобни инцидента, които лесно могат да разпалят анти-германски настроения - наложените от Германия кандидатури за премиерските постове в Италия и Гърция на Марио Монти и Лукас Пападимос, разкритието, че германски парламентаристи са разгледали проектобюджета на Ирландия преди той да бъде представен на ирландския парламент, както и налагането на принципа за строги бюджетни икономии в новия фискален договор.

Не всичко разбира се е инициирано от Берлин, но въпреки това тези събития биват интерпретирани в редица европейски столици като германска намеса във вътрешните работи на суверенни страни.

Сега научаваме и че Меркел се е съгласила да участва в кампанията за преизбиране на френския президент Никола Саркози. Как точно на Саркози е хрумнала тази странна идея не е ясно. Досега трансгранична подкрепа е била оказвана при провеждането на референдуми, но не и при национални избори. В този случай германският канцлер вероятно е трябвало да действа по-предпазливо.

Няма смисъл да поставяме под съмнение мотивите на Германия. Германската политика спрямо еврозоната отразява германското разбиране за проблема и неговото решение.

За добро или лошо много германци се чувстват сякаш са били изнудени да спасят еврото – подкрепа, която приемат като цена за обединението на Германия в обединена Европа.

Германците с право се гордеят с успеха на икономическата си политика през последните две десетилетия – първо, като абсорбираха потъващия кораб на Източна Германия и второ, като възстановиха конкурентоспособността на страната си чрез реформа на трудовия пазар. Приказките, че Германия е „болният човек на Европа“ отдавна са забравени и сега германските политици настояват за подобни жертви и от страна на партньорите си в еврозоната.

По този начин обаче чувството на безпомощност, обхванало много европейски правителства, само ще нараства, тъй като дори Меркел да предостави достатъчно средства за решаването на кризата, в крайна сметка съдбата им ще зависи от милостта на Бундестага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 34 rate down comment 8
aristotel
преди 12 години
България ще е била на ДАЛАВЕРА. ГЛУПОСТИ. НЯМА МЪРЗЕЛИВ НАРОД дори и гръцкия има гнили ПОЛИТИЧЕСКИ УПРАВНИЦИ. Докато имаме ШУРОБАДЖАНАШКА съдебна Система тая държава няма да я биде а това е от Управляващите а те са все по-НЕНАСИТНИ. България е уникална ЗАЩОТО за 20 г без реформа няма голям дълг, НО това пък може скоро да се НАВАКСА. Така, че крадете 160 политически партии за народ от 5 мил.откоито 2 мил. са ПЕНСИОНЕРИ. Младите хора работят за 350 лв. а пенсионираните ченгета с по 500 лв. пенсия е ТОВА е РЕФОРМА. На всеки млад българин на едното рамо има по 1 пенсионер, 1 безработен и одзат по един от малцинствата. БАЧКАЙТЕ мили СЪНАРОДНИЦИ и си трайте още 500 г. НЕКЪДАРНО УПРАВЛЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 8
SEBULBA
преди 12 години
Да де, ама правителството ни харчи доста повече, отколкото изкарва. Затова изпърдя резерва и държавния дълг расте... Следващото правителство вече няма да може, що няма да има какво да харчи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 10
amanotumnici
преди 12 години
Нашата страна ще е на уникална далавера, ако стане провинция на Германия. Минуси не виждам, затова пък плюсовете са невероятно много:- разкарваме крадливата *** от парламента- същите *** отиват в затвора- ставаме германци, а не крадливи ***- изселваме мангалия в Индия- ставаме чист народ- ще имаме бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 8
YordanGeorgiev
преди 12 години
ако изборът е или Германия - строга фискалкна дисциплина , илиГърция - шуробаджащина и популизъм ... какво биха предпочели разумните гласоподаватели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 12 години
Всеки има право да изпревари Германия и да наложи още по стриктни правила. Не трябва да се отрича и правото на безхабирие , мързел , мизерия и фалит. Всеки сам кове съдбата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 9
Lucifer
преди 12 години
Нека никой, никога да не забравя отговора на Майкъл Деплер,(шефа на МВФ тогава)на въпрос от депутатите социалисти в БГ-парламента през оная не толкова далечна 1996 г, та въпросът беше дали ако не спазим заробващите условията на фонда,то МВФ би ли ни подкрепил? - и отговорът беше цитирам дословно: "МВФ винаги ще бъде готов да протегне ръка за помощ на БГ, но не е сигурен дали до тогава ще остане поне един жив Българин, който да я поеме"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 12
Ironhorse
преди 12 години
Ааа, ами много лесно всеки който не харесва политиката на Германия, може да не се съобрази с нея.Обаче да не и реве за пари !Няма независим длъжник !!!!Бил той физическо, юридическо лице или Държава.Щом дължиш ще се съобразяваш.Искрено се радвам, че Правителството ни е тръгнало по пътя на Германия за преструктуриране на икономиката ни.Не може да харчиш повече отколкото изкарваш.Всичко друго, което се предлага от социалисти и популисти е кражба, далавери и катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още