IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел и политиката на обречените

Ще предизвикат ли налаганите от Германия мерки за бюджетни икономии подем на екстремистките движения на Стария континент?

08:15 | 17.02.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Трябва да бъде отбелязано, че заплахата за хаотичен фалит на Гърция, съпроводен от напускане на еврозоната, може да не се окаже толкова мощно оръжие, колкото би се искало на някои гръцки политици.

Преди дни, в интервю за холандски ежедневник, вицепрезидентът на европейската комисия Нели Кроус заяви, че ако Гърция напусне еврозоната, това няма да е катастрофално събитие.

Това е интересна хипотеза, тъй като в нея е заложена идеята, че европейските пазари ще приемат Гърция като уникален случай, който няма нищо общо с Португалия и Ирландия, които прилагат съвестно договорените с ЕС и МВФ мерки за бюджетни икономии и реформи.

По ирония на съдбата ако Гърция напусне валутния съюз и това доведе до вътрешен хаос, но последствията за еврозоната бъдат овладени чрез решителни действия от страна на ЕС и ЕЦБ, това би послужило като предупреждение за привържениците на популистки идеи за девалвация на нови валути и прекратяване на преговорите с ЕС и МВФ.

И все пак Меркел трябва да внимава. От една страна германците се страхуват от икономически колапс, подобен на този от дните на Ваймарската република в случай, че финансово безотговорните страни не бъда принудени да съблюдават строга фискална дисциплина.

От друга страна обаче Ваймарската република ни учи и на още един урок - какво може да се случи, ако провинилите се страни бъдат обречени на безмилостни и убиващи всякаква надежда за растеж бюджетни икономии.

В цяла Европа, както в дясно, така и в ляво на политическия спектър, популистки и националистически сили се надигат срещу управляващите лявоцентристки и дясноцентристки партии.

От странната, крайно дясна унгарска партия Jobbik, чийто лидери открито заявяват, че „не са демократи“, до популистите - екстремисти на Марин Льопен във Франция, всички те предлагат „алтернативи“ на суровите бюджетни икономии. Меркел трябва да е наясно с това.

Става още по-интересно, когато си припомним за предстоящите през април парламентарни избори в Гърция. Като се вземе под внимание, че и двете традиционни гръцки партии - консервативната Нова демокрация и социалистите от  ПАСОК - са дискредитирани, гърците може да се окажат изкушени от някоя от експерименталните крайно леви или крайно десни формации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
заедно със Шрьодер са акционери в Газпром !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Йошка Фишер след като вкара Германия в предната криза, пропадна на изборите, но отиде на заплата в Газпром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Сега е момента да си КУПИМ СОЛУН дето ни го ОКРАДНАХА византийците. :-)) Колко ли милиона ДРАХМИ ще искат ;-)) Шило в торба не стои но в калта пък е по-лошо. Драги гръцки граждани ДОБРЕ ДОШЛИ в клуба на БЕДНИТЕ от южните страни !!! Толко време спорехте с евреите, НО накрая те ви прекараха. Те си купиха ИЗРАЕЛ, А вие продадохте ЕЛАДА. Е кой е по-умен :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 12 години
E много важно - да излизат от еврозоната и ако искат да си върнат драхмата - тогава ще има "Хиперинфлация: Здравей, здравей!". Пък и националисти да ги управляват - без пари все ще е тая. Боли я Меркел кой ще ги управлява и колко пъти избори ще правят - който и да дойде, има две алтернативи - или спазва всички договорки, или хиперинфлация с драхма. Ефектът ще е един и същ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
nikolait
преди 12 години
голяма заплаха няма що - ще дойдат гръцките националисти. Ами да дойдат, ама най-много да стигнат дотам където стигнаха АВЕРИТЕ им от Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още