IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти е притеснен от подновяване на дълговата криза откъм Испания

Страната осъществява дълбока реформа на пазара на труда, но не обръща същото внимание на публичните си финанси, смята италианският премиер

12:01 | 26.03.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Монти е притеснен от подновяване на дълговата криза откъм Испания

Италианският премиер Марио Монти изрази опасения за испанските публични финанси и заяви, че не е нужно много за възобновяване на дълговата криза в еврозоната и за връщане на риска от разпространението ѝ към Италия, съобщи Ройтерс.

На конференция за обсъждане на новата трудова реформа на воденото от него правителство на езерото Комо Монти похвали усилията на Испания за реформиране на нейния пазар на труда, но посочи, че страната изостава по отношение на бюджетния контрол.

През миналия месец иберийската държава разтърси пазарите, когато обяви, че не е успяла да постигне целта си за бюджетния дефицит през 2011 г. и няколко дни по-късно си постави по-лека цел за постигане за настоящата година.

„Тя определено осъществява дълбока реформа на пазара на труда, но не обръща същото внимание на публичните финанси“, отбеляза италианският премиер. „Това предизвиква сериозно безпокойство у нас, защото доходността по облигациите им нараства и няма да отнеме много време за възстановяване на тенденции, които могат да се разпространят и към нас“, добави той.

По думите му всяка нова проява на дългова криза в еврозоната може да заличи напредъка, осъществен от Италия, и „да ни върне месеци назад“.

През декември италианският парламент гласува план за строги икономии на стойност 33 млрд. евро, а правителството до момента се придържа към целта за постигане на балансиран бюджет през 2013 г.

Разходите на Италия и Испания за получаваните заеми се понижаваха стабилно от началото на 2012 г., след като Европейската централна банка проведе операция за дългосрочно рефинансиране на банките от еврозоната, осигурявайки им над 1 трилион евро под формата на 3-годишни евтини кредити на два етапа - през декември и февруари.

Освен това доверието на инвеститорите в новите правителства в двете държави, които се ангажираха с осъществяване на сериозни реформи за преодоляване на финансовите проблеми, нарастваше.

Но след като Испания разкри бюджетния си провал, инвеститорите загърбиха испанските държавни облигации за сметка на италианските, което може да се приеме като признак, че епицентърът на кризата се прехвърля в нова точка.

Доходността по 10-годишните испански държавни облигации е около 5,4% годишно, което е с 40 базисни пункта повече от тази по италианските, но с 80 базисни пункта над дъното от миналия месец. През ноември 2011 г. обаче доходността по испанските облигации бе 6,7% годишно, или с 2 процентни пункта под тази по италианските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Чини ми се, че ЕС както е направен в момента самия той клони към грешка. Целия свят му се смее, включително и Хамериканците с големия си дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Полезно ще е Марио Монти да пропоръча испанците да прекратят своя държавна финансова грешка, поради която се развива тяхна дългова криза и до 24 часа след като се реализира това негово указание ще се неутрализират сегашни стопански трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още