IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания има по-тежки проблеми от Гърция

Страната се съгласи с предложението на Еврогрупата за бюджетен дефицит до 5,3% от БВП за 2012 г.

17:25 | 13.03.12 г. 1
Испания има по-тежки проблеми от Гърция

Изключително високата безработица в Испания и крахът на пазара на недвижими имоти в страната означават, че тя има значително по-тежки проблеми от Гърция и може да застраши новата, макар и деликатна стабилност в еврозоната, смята Сони Капур, управляващ директор в международната неправителствена организация Re-Define, цитиран от CNBC.

Страната е с най-високото ниво на безработица в еврозоната – над 22%.

“Испания е изправена пред сериозни рискове и трябва да пристъпва много внимателно – тя е в много деликатно положение. Нейните проблеми са значително по-тежки от тези на Гърция“, каза Капур.

Той добави, че за макроикономическото положение и социалната структура на страната най-голямата заплаха е настоящата програма за мерки на строги икономии и очакваната корекция на бюджетния дефицит до ниво над 5% от брутния вътрешен продукт.

„Финансовата паника временно приключи, но 2012 г. ще бъде година на строги икономии, а Испания е един микрокосмос на еврозоната като цяло“, смята Капур.

На вчерашното заседание на финансовите министри на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) германският министър на финансите Волфганг Шойбле отхвърли сравненията между Испания и Гърция, като добави, че Испания „осъществи голям напредък, но остава на трудна пътека“.

На същото заседание министрите се разбраха да позволят на иберийската държава да повиши бюджетния си дефицит, но само до 5,3% от БВП, а не до 5,8% от БВП, каквото бе изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, направено по-рано този месец.

Според Бен Мей, икономист за Европа в Capital Economics, основните проблеми в Испания могат да подкопаят всякакви усилия за ограничаване на бюджетния дефицит.

„Има няколко индикации, които предполагат, че публичният дълг може да се окаже по-висок от данните на официалната статистика и е налице опасение, че той може да нарасне до тревожни нива през следващите няколко години. Банковата система също е крехка и фактът, че има дългове в жилищния сектор, означава, че може да се стигне до ситуация като в Ирландия“, посочи Мей.

Той добави, че в такъв случай слуховете за спасителна помощ и фалит ще нараснат, но с доста по-тежки последици, отколкото при Гърция. „Испания е толкова по-голяма от Гърция, че дори да има малък риск от фалит или спасителна помощ, за еврозоната ще има много по-сериозни последици, отколкото при Гърция“, подчерта Мей.

Междувременно РИА Новости съобщи, като се позова на испанския министър на икономиката Луис де Гиндос, че страната се е съгласила с искането на Еврогрупата бюджетният дефицит през 2012 г. да достигне 5,3% от БВП.

Това означава, че спрямо предложението на испанския премиер Мариано Рахой ще трябва да бъдат орязани 5 млрд. евро от бюджета.

„Приветстваме факта, че Еврогрупата прие нашите доводи и не настоя за спазване на програмата за свиване на бюджетния дефицит до 4,4% от БВП през 2012 г., както се предвиждаше преди това“, заяви Де Гиндос.

Той увери, че испанското правителство ще изпълни поетия ангажимент за постигане на бюджетен дефицит от 3% от БВП през 2013 г., както е заложено в Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз.

Наскоро испанският министър на финансите Кристобал Монторо заяви, че през 2011 г. бюджетният дефицит на страната е достигнал 8,5% от БВП при заложени 6% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Големи публични разходи и растяща безработица - все по-малък брой хора получаващи все по-големи заплати.Решението е едно и друго няма - на всяко работно място да се назначат по двама човека на половин заплата . Или поне подобен трябва да е крайния резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още