IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Увеличаването на размера на ЕМС няма да реши проблема с кризата

Всички отпуснати средства не могат да ни купят решение за дълговата криза, убеден е членът на управителния съвет на ЕЦБ

00:17 | 29.03.12 г. 1
Йенс Вайдман: Увеличаването на размера на ЕМС няма да реши проблема с кризата

Увеличаването на размера на постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) - няма да реши проблема с финансовата криза в региона, заяви членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман, цитиран от Bloomberg.

„Всички средства, отпуснати от нас, не могат да ни купят решение за дълговата криза“, каза Вайдман.

Същевременно той отбеляза, че идеята, че мерките на строги икономии ще помогнат на държавите от еврозоната да се върнат към икономически ръст, е преувеличена.

Изявлението на члена на управителния съвет на ЕЦБ идва в навечерието на срещата на министрите на финансите на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), което трябва да започне на 30 март в датската столица Копенхаген. На нея трябва да бъде обсъдено евентуалното увеличаване на размера на ЕМС до 700-940 млрд. евро, предполагат анализатори.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че на фона на нестабилното положение в Португалия и Испания ЕМС може да бъде увеличен с 200 млрд. евро от настоящите 500 млрд. евро за сметка на средства от временния Европейски инструмент за финансова стабилност (ЕИФС).

Вайдман, който дълго време бе икономически съветник на Меркел, смята, че държавите-членки на еврозоната, които регистрират дефицит в бюджета и по текущите сметки, трябва да насочат всички свои усилия за решаването на този проблем. При това европейските регулаторни органи не трябва да призовават държави с излишък да понижават своят конкурентоспособност, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Сегашната стопанска криза се развива, поради наличие на конкретна причина.До 24 часа след отстраняване на причината кризата успешно ще е неутрализирана.Ако Гърция бе премахнала причината за стопанска криза сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още