IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР призова за увеличаване на спасителния фонд за еврозоната до 1 трлн. евро

Доклад на организацията препоръчва ЕЦБ да понижи основния си лихвен процент ако инфлационният натиск отслабне

12:10 | 27.03.12 г.
<p>
	Хосе Анхел Гуриа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хосе Анхел Гуриа. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Хосе Анхел Гуриа заяви, че еврозоната трябва да удвои размера на спасителния си фонд до 1 трилион евро, съобщи ВВС.

Гуриа каза, че една заслужаваща доверие защитна преграда ще осигури на правителствата необходимото им пространство за маневри, за да се концентрират върху възстановяването на ръста и конкурентоспособността.

Вчера обаче германският канцлер Ангела Меркел заяви, че тя би насърчила само временно увеличаване на постоянния спасителен фонд за еврозоната, Европейския механизъм за стабилност, който е в размер на 500 млрд. евро, с 200 млрд. евро от временния спасителен фонд – Европейския инструмент за финансова стабилност.

Остават обаче опасенията, че фондът може да не успее да се справи със задачата си в случай, че се наложи да бъде спасена някоя от по-големите икономики в еврозоната – испанската или италианската.

Според Гуриа настоящият размер на фонда може да не се окаже достатъчен и за възстановяването на доверието на пазарите. През миналия месец финансовите министри на Г-20 отправиха същия призив към държавите от еврозоната, а това бе направено и от Международния валутен фонд.

Междувременно в доклад на ОИСР за еврозоната, цитиран от РИА Новости, се посочва, че Европейската централна банка трябва да понижи основния си лихвен процент, който в момента е на историческо дъно от 1% при положение, че инфлационният натиск върху еврозоната отслабне.

В края на миналата година ЕЦБ на два пъти понижи ставката на фона на отрицателните икономически признаци.

Редица анализатори не изключват, че ЕЦБ може да понижи основния лихвен процент до нива от 0,5%-0,75% годишно, за да подкрепи икономиката в страните-членки на еврозоната.

„Може да се наложи използването на допълнителни нестандартни мерки, ако се стигне до по-нататъшно влошаване в механизма на паричната трансмисия“, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още