IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията се задава на фона на забавения ръст в развитите държави

САЩ поддържат растежа на развитите икономики на положителна територия, докато в Италия и Япония свиването е най-силно изразено

17:19 | 20.02.12 г. 1
Рецесията се задава на фона на забавения ръст в развитите държави

Икономическият ръст в развитите икономики се е забавил до почти пълен застой през четвъртото тримесечие на 2011 г., като основната заслуга за това, което е останало от него, е на САЩ, посочват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от CNBC.

Брутният вътрешен продукт на 34-те държави-членки от ОИСР е нараснал с минималните 0,1% през последните 3 месеца на миналата година на тримесечна база. На годишна ръстът е 1,3%, като това е най-бавният му темп от 2 години насам.

Съживяването на американската икономика, нараснала с 0,7% на тримесечна база, е помогнало за задържането на БВП на развитите икономики на положителна територия.

Италия, която бе последната голяма държава от еврозоната, издигнала експертно правителство в опит да разреши икономическите си проблеми, е преживяла най-сериозно свиване на БВП - с 0,7%.

Икономиката на еврозоната като цяло се е свила с 0,3% за периода, като за много икономисти това е знак за начало на рецесия.

Брутният вътрешен продукт на Япония пък е намалял с 0,6%.

През последните няколко месеца редица централни банки, включително американският Федерален резерв, Европейската централна банка и японската централна банка се опитват да избегнат повторната рецесия чрез вливане на допълнителна ликвидност в банковите системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
икономиката на САЩ расте и се крепи единствено на огромните пранвтелствени дефицити с които тя фактически е на командно дишане от 2008 насам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още