IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР долавя положителни сигнали за световната икономика

Импулсът на промяната тръгва от САЩ и Япония и се разпростира към останалите развити икономики, посочват от международната организация

17:14 | 13.02.12 г.
ОИСР долавя положителни сигнали за световната икономика

Международната икономическа конюнктура показва потенциални сигнали на подобрение, като импулсът на промяната се разширява от САЩ и Япония към останалите развити страни, става ясно от декемврийското проучване на перспективите за растеж на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Картината за еврозоната е смесена, като 7 държави в момента „се насочват към положителна промяна“, макар че като цяло данните за региона се понижават незначително.

От организацията отбелязват, че водещият им показател сочи към „положителна промяна ... за страните от ОИСР като цяло, водена основно от САЩ и Япония, но подобни сигнали започват да се появяват и сред някои от останалите развити икономики“.

Показателят за групата на индустриалните държави нараства с 0,2 пункта през декември до 100,4 пункта при средно 100 пункта в дългосрочен план.

Индия и Русия дават доказателства за подобряване, докато окуражаващите сигнали, появили се през последните 2 месеца в Япония и САЩ, са потвърдени, посочват от ОИСР.

Показателят за САЩ нараства за трети пореден месец, този път с 0,7 пункта до 102 пункта, докато този за Япония, след като спря спада си преди 3 месеца, се повишава с 0,2 пункта до 101,9 пункта.

Показателят за Индия регистрира ръст от 0,6 пункта до 95,6 пункта през декември, макар още да остава под средния в дългосрочен план. За Русия увеличението е с 0,2 пункта до 102,4 пункта.

Показателите за Китай, Бразилия и еврозоната продължават да се понижават, като най-сериозен е спадът за Китай – с 0,5 пункта до 99,3 пункта. За Бразилия и еврозоната понижението е от по 0,1 пункта, съответно до 93,7 пункта и 98,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още