IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Индустриалните страни ще заемат 8 трлн. евро през 2012 г.

За редица страни ще бъде „голямо предизвикателство“ да намерят големи суми от частните инвеститори

20:09 | 12.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Индустриалните страни ще заемат 8 трлн. евро през 2012 г.

10,5 трлн. долара, или около 8 трлн. евро. Тази огромна сума ще вземат на кредит аазвитите държави през следващата година, показва доклад на  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който ще бъде публикуван в следващите дни, предаде Ройтерс.

Тази сума е с около 100 млрд. долара по-висока от предходната година и двойно по-висока от сумата през 2005 г., пише и Financial Times.

В доклада се посочва, че финансовият стрес ще продължи, а "животинските инстинкти" на пазарите (т.е. тяхната непредвидимост) може да изстрелят рязко цената на кредитирането и ще са заплаха за стабилността на много правителство, които се нуждаят от рефинансиране на дълговете си. За редица страни ще бъде „голямо предизвикателство“ да намерят големи суми от частните инвеститори. Така ще бъде заплашена стабилността на много правителства и икономики. Това означава, че някои държави в ЕС може да се окажат принудени да се обърнат към Европейската централна банка или дори да търсят спешно спасяване от изпадане в несъстоятелност, както се случи с Гърция, Ирландия и Португалия.

Страните имат нужда от парите, за да обслужват текущите си кредити, лихви и да покриват дефицитите си. Само Федералната република трябва да заеме 280 млрд. евро.

Според доклада Испания и Италия може да се окажат отхвърлени от свободните пазари за кредитиране, а те са в категорията на държави, принудени много често - понякога всеки месец, да рефинансират задълженията си.

Ще има и рискове за смятаните за стабилни за инвеститорите държави, като Франция и Австрия - те имат най-високия рейтинг ААА, но настроенията на пазарите вече не ги оценяват като безрискови, посочва още Financial Times.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Значи фалитът на Запада ще дойде следващата годинаИ ДЦК ще са една никому ненужна тоалетна хартиика, май че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Аха, ясно :) А, за добрата стара Англия чува ли се нещо.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още