fallback

Гърция иска да удължи с година срока за постигането на фискалните цели?

Правителството е поискало от международните кредитори да свие дефицита до 3% през 2015 г., а не през 2014 г.

21:29 | 26.04.12 г. 1

Правителството на Гърция е разговаряло с международните си кредитори за отлагането с една  година на постигането на средносрочните цели за бюджетния дефицит, съобщи The Wall Street Journal, като цитира публикация в гръцкия вестник Ta Nea.

Изданието се позовава на анонимен правителствен източник, според който финансовият министър на Гърция Филипос Сахинидис е повдигнал въпроса по време на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

Съгласно действащата програма за икономии на Гърция, страната трябва да намали бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на 2014 г. Правителството иска да удължи срока за постигането на тази цел до края на 2015 г.

През миналата година дупката в гръцката хазна беше 9,1%, припомня изданието.

През юни страната ще трябва да подготви нов пакет от бюджетни съкращения на стойност 11 млрд. евро, което е около 5,5% от БВП, за да покрие част от очакваните дефицити през 2013 и 2014 г.

Според изданието МВФ обмисля предложението Гърция да направи съкращения на публичните разходи за около 9 млрд. евро, което е 4,5% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още