IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция иска да удължи с година срока за постигането на фискалните цели?

Правителството е поискало от международните кредитори да свие дефицита до 3% през 2015 г., а не през 2014 г.

21:29 | 26.04.12 г. 1
Гърция иска да удължи с година срока за постигането на фискалните цели?

Правителството на Гърция е разговаряло с международните си кредитори за отлагането с една  година на постигането на средносрочните цели за бюджетния дефицит, съобщи The Wall Street Journal, като цитира публикация в гръцкия вестник Ta Nea.

Изданието се позовава на анонимен правителствен източник, според който финансовият министър на Гърция Филипос Сахинидис е повдигнал въпроса по време на пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

Съгласно действащата програма за икономии на Гърция, страната трябва да намали бюджетния си дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на 2014 г. Правителството иска да удължи срока за постигането на тази цел до края на 2015 г.

През миналата година дупката в гръцката хазна беше 9,1%, припомня изданието.

През юни страната ще трябва да подготви нов пакет от бюджетни съкращения на стойност 11 млрд. евро, което е около 5,5% от БВП, за да покрие част от очакваните дефицити през 2013 и 2014 г.

Според изданието МВФ обмисля предложението Гърция да направи съкращения на публичните разходи за около 9 млрд. евро, което е 4,5% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 11 години
Проблемът в Гърция се задълбочава с всяка измината година, независимо от двата спасителни плана.Това е така, защото се запазва особено важната причина за развитие на кризата, а именно запазва се сегашното НЕПРИГОДНО за евро гръцко финансово управление.При продължаващо наличие на тази човешка грешка колкото повече се помага на Гърция толкова повече ще се развива кризата.Зависимостта е: При НЕПРИГОДНО за евро финансово управление:1. Развиват се стопански диспропорции.2. Колкото повече се помага на гръцките държавни власти и това подпомага стопанския живот и се реализира по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.3. Уголемените от непълноценно финансово поведение диспропорции създават управленски трудности и (след достатъчно време) криза.Поради държавния финансов недъг, при по-голяма добавена стойност се създават уголемени диспропорции, които развиват по-силна стопанска криза със завишени болезнени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още