IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция затъва все по-дълбоко в рецесията

Близо една четвърт от фирмите в страната са фалирали от 2009 година насам, поне още толкова бавят или не плащат заплати

10:23 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция затъва все по-дълбоко в рецесията

Рецесията в Гърция през 2012 година ще бъде дори по-остра, отколкото се очаква. Това показва актуалната прогноза на гръцката централна банка, според която постигането на бюджетните цели става все по-трудно, пише Financial Times.

Новата прогноза на банката е, че икономиката на Гърция ще се свие с 5% през тази година. Едва преди месец очакванията бяха за спад от 4,5 на сто. От институцията обаче предупреждават, че и новите очаквания може да се окажат твърде оптимистични, ако има отлагане в осъществяването на ключови структурни реформи.

Спадът през тази година ще дойде след свиване на икономиката с 6,9 на сто през 2011 година. То ще бъде и петото поредно за Гърция. От 2008 година насам общият спад на брутния вътрешен продукт на южните ни съседи е 13 на сто.

Според централната банка безработицата ще скочи до 19 на сто, след като в края на 2011 година беше 17,7 на сто. Някои анализатори обаче очакват тя да надхвърли 20 на сто.

В допълнение на нарастващата безработица, заетите в частния сектор все по-често са изправени пред забавяне на плащанията. Причината е, че много компании имат проблеми с продажбите и осигуряването на ликвидност. Прогнозата на централната банка е, че заплащането в частния сектор ще падне с нови 16,5 на сто през настоящата и следващата година.

През 2009 година в Гърция е имало над 1 млн. компании, но 250 хил. от тях вече са фалирали, а други 300 хил. не плащат на работниците си навреме, посочва Антонис Самарас, лидер на консервативната партия Нова демокрация.

Очакванията на централната банка са, че дефицитът по текущата сметка на Гърция ще се свие до 7,5 на сто от БВП през тази година, след като за миналата бе 9,8 на сто. В основата на това са прогнозите, че страната ще повиши конкурентоспособността си заради понижените разходи за труд.

Има ли бъдеще за Гърция в еврозоната? Трябва ли страната да бъде изключена от валутния съюз или вече е на правилния път за решаване на проблемите? Ако имате позиция – изпратете ни я на info@investor.bg, а ние ще я представим на останалите читатели!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още