fallback

Криза с огромни размери заплашва испанската икономика

Безработицата в страната скочи до най-високо ниво от 2 десетилетия насам до 24%

14:30 | 27.04.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Испанската икономика е изправена пред криза с огромни размери, коментира външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия-Маргайо, цитиран от Ройтерс.

Безработицата в страната достигна най-високото си ниво от две десетилетия, след като през първото тримесечие скочи до 24 на сто, показват данните на испанския статистически институт.

Половината от безработните в Испания са младежи, а ситуацията изглежда няма да се подобри скоро заради предприетите от правителството икономии на стойност 42 млрд. евро.

Късно снощи Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Испания от А до ВВВ+ (същият рейтинг, като на Италия) заради нарасналите опасения за банковия сектор в страната.

Правителството в Мадрид вече спаси няколко банки, които бяха изложени на изключително големи рискове заради прекомерните им експозиции към строителния сектор.

Инвеститорите пък се опасяват, че заради забавянето на икономиката на страната финансовите институции ще бъдат ударени от нова вълна необслужвани кредити.

„Данните са ужасни и за хората, и за правителството. Испания е в криза с огромни размери“, каза  Хосе Мануел Гарсия-Маргайо.

Испанската икономика изпадна във втора рецесия за 3 години, което я постави в центъра на европейската икономическа буря. Мадрид има слаби шансове да постигне фискалните си цели за настоящата година въпреки направените от властите съкращения на публичните разходи.

Премиерът Мариано Рахой обяви, че ще се придържа към мерките за икономии. Той представи и промени в няколко закона, с които да се повиши конкурентоспособността на испанската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още