IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза с огромни размери заплашва испанската икономика

Безработицата в страната скочи до най-високо ниво от 2 десетилетия насам до 24%

14:30 | 27.04.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Безработни се редят пред бюро по труда в Мадрид. Всеки четвърти трудоспособен в Испания е без работа.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Безработни се редят пред бюро по труда в Мадрид. Всеки четвърти трудоспособен в Испания е без работа. Снимка: Ройтерс

Испанската икономика е изправена пред криза с огромни размери, коментира външният министър на страната Хосе Мануел Гарсия-Маргайо, цитиран от Ройтерс.

Безработицата в страната достигна най-високото си ниво от две десетилетия, след като през първото тримесечие скочи до 24 на сто, показват данните на испанския статистически институт.

Половината от безработните в Испания са младежи, а ситуацията изглежда няма да се подобри скоро заради предприетите от правителството икономии на стойност 42 млрд. евро.

Късно снощи Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Испания от А до ВВВ+ (същият рейтинг, като на Италия) заради нарасналите опасения за банковия сектор в страната.

Правителството в Мадрид вече спаси няколко банки, които бяха изложени на изключително големи рискове заради прекомерните им експозиции към строителния сектор.

Инвеститорите пък се опасяват, че заради забавянето на икономиката на страната финансовите институции ще бъдат ударени от нова вълна необслужвани кредити.

„Данните са ужасни и за хората, и за правителството. Испания е в криза с огромни размери“, каза  Хосе Мануел Гарсия-Маргайо.

Испанската икономика изпадна във втора рецесия за 3 години, което я постави в центъра на европейската икономическа буря. Мадрид има слаби шансове да постигне фискалните си цели за настоящата година въпреки направените от властите съкращения на публичните разходи.

Премиерът Мариано Рахой обяви, че ще се придържа към мерките за икономии. Той представи и промени в няколко закона, с които да се повиши конкурентоспособността на испанската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Ами поздравления.Защо тогава не търсите поле за изява някъде из дебрите на ООН, МВФ, ЕЦБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте bgMan,Нима не виждате новото при мен?Моля посочете ми поне един човек в света, който преди мен да е изследвал държавно финансово управление (ДФУ) при стопанство с Незлатни пари?Колкото да търсите - няма такъв.Защо досега никой преди мен не е изследвал този проблем, аз не знам.В резултат на мои за първи път в света изследвания за ДФУ при стопанство с Незлатни пари получих нови за световната наука знания за полезно ДФУ при тези условия.Когато ме сравнявате с останали политици, финансисти и прочие специалисти по целия свят е полезно да се знае, че те нямат знания за ДФУ при стопанство с Незлатни пари.Ако не вярвате, моля посочете поне един университет в света, където се преподават тези знания.Който е запознат с представяните нови за света знания знае, че е възможен полезен подход да се прекрати сегашно непригодно за евро финансово поведение и до 24 часа след като се приложи годно за евро ДФУ кризата в Еврозоната ще е премахната.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Извинявай ама звучиш като зациклила грамофонна плоча.Ако е толкова лесно, елементарно и очевидно значи всички останали политици, финансисти и прочие специалисти по целия свят са или някакви *** или някакви безскрупулни мошеници.Трябва да си нещо като Хари Потър та да можеш за 24 часа да ликвидираш криза с такива мащаби, само щото нещо си не било пригодено както трябва към друго си нещо. Пригаждането на едно управление или на една икономика за 24 часа ли става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Защо има криза? - Защото има причина.Ако се прекрати причината, кризата ще е премахната.Причината за криза в Испания е нейно непригодно за евро финансово управление.При годно за евро испанско финансово управление - Испания ще е без държавен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Muller
преди 12 години
2014 г Франко възкръсна благодарение на генните инженери и отново пое здраво кормилото на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Не парите просто отиват в банките, както е и в България но ние не можахме много да се издигнем и паднахме от ниско, на някой като Гърци и Испанци ще им се наложи да паднат от много много високо. Просто банките се хранят от реалната икономика по принцип, понеже в повечето Европейски държави вече няма реална икономика банките накараха държавите да лапат заемите и банките да се хранят от тях, но вече и държавите са на умирачка, така че за жалост и банките няма от какво да се хранят, та сега се налага държавата и тях да ги спасява, много жалко но е истина, всичкия ужас в момента се дължи на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Глобализацията "..е нужна като слънцето и водата за всеки /малък % хора/ ....". Тези малки олигархични групи не могат да дишат в границите на националните държави. Е, хората не приеха "идеологическия" път за глобализация сериозно. Сега "икономически" ще им бъде НАЛОЖЕНА!!! И в частност вменяването на принципите на социализма, визирам мнението на Ricco, е част от пресата която се прилага. Лумпенизирането е първа крачка и тя вече е направена.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
"Половината от безработните в Испания са младежи, а ситуацията изглежда няма да се подобри скоро заради предприетите от правителството икономии"-----------Другари! Социализма победи, другари! Ура, другари!След като всички са съгласни, че правителството е отговорно и на него се разчита за създаване на работни места, то значи социализма е победил. Защото аз не мога да разбера, защо икономисаните от правителството пари не създават работни места?! Какво става с тези пари? След като правителството ги икономисва и не ги харчи какво се случва с тях? Аз ли нещо пропускам или социализма наистина е победил? Другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Цялата работа е ясна.Парите се концентрираха в малък % хора и останалите "роби" станаха ненужни. Ясно е че и по-зле ще става. Частния капитал дето трябва да създава работа си седи "на топло" и контролиращите го спят спокойно.Всичко е щото хората са алчни и всеки иска да има и нищо да не прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
нищо им няма. ние не сме умрели и те ще оцелеят. време им е малко да отрезнеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още