fallback

Рубини: Европа е като влакче на ужасите на забавен кадър

В рамките на годината Гърция ще трябва да напусне еврозоната, смята анализаторът

10:17 | 09.05.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Влакче на ужасите на забавен кадър“ - така определя случващото се в политическата сфера в Европа американският икономист Нуриел Рубини. Неговото мнение е, че до до следващата година Гърция ще трябва да напусне еврозоната, пише CNBC.

Коментарът на Рубини идва след отказа на гърците да подкрепят партиите, които договориха спасителния пакет за страната с Международния валутен фонд и Европейския съюз. Според икономиста това значително увеличава вероятността новото правителство да търси начини за предоговаряне на условията за получаване на парите.

Вчера такава заявка бе дадена от Алексис Ципрас, лидер на Коалиция на радикалните леви сили (Сириза), която получи мандат за сформиране на правителство. „Народното решение отсъди ясно, че споразумението за спасителната помощ е недействително“, категорично заяви Ципрас.

Според него договорените от предишното правителство мерки за съкращаване на разходите са „катастрофа“.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Рубини, който от известно време повтаря, че „перфектната буря“ за глобалната икономика предстои през 2013 година, е на мнение, че по всяка вероятност еврозоната ще се разпадне, като 2-3 страни ще напуснат валутния съюз.

„Късмет ще е, ако Европа в крайна сметка излезе от ситуацията със стагнация, подобна на загубеното десетилетие в Япония“, обяснява Рубини.

Въпреки изразените притеснения за Европа, Рубини признава, че не е променял инвестиционната си стратегия и влага 70% от средствата си в акции, като половината от тях са в компоненти на основните борсови индекси в САЩ. Другите 30% той държи в кеш. Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg! Още по темата

Анализатор: Еврото бавно се разпада Защо излизането на Гърция от еврозоната може да е положително Готова ли е Европа за гражданска война в Гърция? Citi: Очаквайте Гърция да напусне еврозоната Ще заработи ли отново печатницата за пари след изборите в Гърция?

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още