IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Европа е като влакче на ужасите на забавен кадър

В рамките на годината Гърция ще трябва да напусне еврозоната, смята анализаторът

10:17 | 09.05.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Европа е като влакче на ужасите на забавен кадър

„Влакче на ужасите на забавен кадър“ - така определя случващото се в политическата сфера в Европа американският икономист Нуриел Рубини. Неговото мнение е, че до до следващата година Гърция ще трябва да напусне еврозоната, пише CNBC.

Коментарът на Рубини идва след отказа на гърците да подкрепят партиите, които договориха спасителния пакет за страната с Международния валутен фонд и Европейския съюз. Според икономиста това значително увеличава вероятността новото правителство да търси начини за предоговаряне на условията за получаване на парите.

Вчера такава заявка бе дадена от Алексис Ципрас, лидер на Коалиция на радикалните леви сили (Сириза), която получи мандат за сформиране на правителство. „Народното решение отсъди ясно, че споразумението за спасителната помощ е недействително“, категорично заяви Ципрас.

Според него договорените от предишното правителство мерки за съкращаване на разходите са „катастрофа“.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Рубини, който от известно време повтаря, че „перфектната буря“ за глобалната икономика предстои през 2013 година, е на мнение, че по всяка вероятност еврозоната ще се разпадне, като 2-3 страни ще напуснат валутния съюз.

„Късмет ще е, ако Европа в крайна сметка излезе от ситуацията със стагнация, подобна на загубеното десетилетие в Япония“, обяснява Рубини.

Въпреки изразените притеснения за Европа, Рубини признава, че не е променял инвестиционната си стратегия и влага 70% от средствата си в акции, като половината от тях са в компоненти на основните борсови индекси в САЩ. Другите 30% той държи в кеш.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Още по темата

Анализатор: Еврото бавно се разпада
Защо излизането на Гърция от еврозоната може да е положително
Готова ли е Европа за гражданска война в Гърция?

Citi: Очаквайте Гърция да напусне еврозоната

Ще заработи ли отново печатницата за пари след изборите в Гърция?

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Абсолютно си прав, но, както казах, това не повърхността не се разбира. Светът затъна в суперконсумация и растеж на всяка цена,дисбалансите станаха огромни, точно като банковите сметки на някой "наши" момчета от Уол Стрийт и подобните им...Германия се инати, макар да е ясно,че с политиката, която води може да се окаже в собственото си положение от преди век, когато през 1933 беше на силен бюджетен излишък, много ниска инфлация и над 50% безработица. Тогава на власт дойде Национал-социалистическата партия.. А кой и беше лидер и докъде доведе Европа и Света е добре познато на ИсториятаСега е по-различно, разбира се, но като се загледаш май не е чак толкова...Самата Германия - Ок,Но Еворпа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Според мен това е края на международните силни и основни пари , след само 3-4 години такива вече няма да има и търговията ще се върти без тях. Просто предстои момент в който те ще паднат и той ще е достатъчно дълъг за да се настрои търговията без тях и техни заместници..те няма да си възтановят ролята след обезценката. Всичко се крепи на употребата на петрола , той остойностява основната валута - долара и един технологичен завой и долара и петрола ще са зад борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Истината е че емитента печата пари докато има кой да му приема емисията за стойностна. Когато възникнат съмнения относно стойността и работата се скапва. Но въпреки всичко всеки се натиска да печата пари които да са от типа основни и международни валути. Защото е сладко да дадеш някакви хартийки и срещу тях да получиш ресурси - природни ресурси които не можеш да напечаташ , стоки и не напоследно място дългове..Ето затова е борбата , а в момента емисите нещо не вдъхват доверие и банките ориентираха нещата към прибиране на обезпеченията на дълговете. Със сигурност не предпочитат обезпеченията , защото парите няма да ги обезценяват скоро..доста са на ръба. Германия бави процеса и удължава събирателството на активи , защото има интерес и колкото по дълго продължи отнемането на активи с които са обезпечени дълговете ..толкова по богати стават някои за сметка на други които ще обеднеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте tagor,Същността на "Моделът Ресурси М" е приложение на знания за Ресурс М.Външната форма на негово приложение ще е различна, защото ще е съобразена с конкретни стопански условия и воля на съответен Министър на финансите, т. е. в Япония ще е по един начин, в Русия по друг и т. н.Правителството е с право да реши алтернатива за закрила потребитени качества на пари.То може,(1) да употребява благодатен Модел Ресурси Мили(2) без ползване на Ресурси М, да продължи работа при катастрофална наследеност и да е непълноценно.Стартът на Модел Ресурси М е началото на края за гибелна догма за ползване на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление.Ресурсите М съществуват от хиляди години, но едва скоро бяха открити и днес малко хора имат знания за тях.Очаквам, че ще дойде време когато в университетите ще има Катедри по Ресурси М, а правителството ще има Министерство на Ресурси М.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
tagor
преди 11 години
Здравейте г-н Митев,благодаря за отговора.А какво точно представлява"Модел ресурси М",който е от ключово значение за успешното преустройство на ДФУ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте tagor,Постижимо е усъвършенствуване на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари ДФУ.Предимството при ГОДНО за Незлатни пари ДФУ е създадена възможност за неутрализиране на липсваща Вродена икономическа стойност при тези пари.Знанията за подобрение на ДФУ, което да е годно за "Незлатни пари" са публикувани и възможни за сполучливо ползване.Полезният подход за развитие на ДФУ е означен с "Модел Ресурси М". Моделът Ресурси М е образец за подобрение на функционална структура на съответно ДФУ, което да е годно за стопанство с Незлатни пари. При ползване на Незлатни пари - без приложение на Модел Ресурси М не е възможно успешно противодействие срещу стопанска криза.Според мен, сегашният компетентен орган за реализиране начало на подобрение на съответно ДФУ и същото да стане годно за Незлатни пари е съответно Министерство на финансите.От волята на това министерство зависят съответни решения и скорост на тяхно изпълнение.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Това го разбираме ти и аз и група съветски учени, За всички останали силата на еврото е въпрос на национална гордост и идентичност. Т.е., видиш ли, щом еврото е силно, а ние сме вързани за него, значи сме връх на сладоледа и икономиката ни е направо цъфнала!!! Ама че германците го забиват на всички - това не се приема за верно. За всичко са виновни гърците, които, видиш ли ,живеели на гърба на другите; както и испанците, и ирландците... А че самата Германия всяка година от 2000 насам е нарушавала собствения си Пакт за Стабилност и е правила дефицити много над 3% се премълчава със завиден олигофренизъм.Само с намаляване на бюрокрацията няма да стане. Освен това ще трябва и да намалиш лихвите,да пуснеш печатницата/ не колкото ФЕД, разбира се/ и изкупиш дълговете. ТОВА е начинът за създаване на заетостНо от соц.икономисти разбиране не чакай...П.С. Предишният ми пост беше в ироничен тон.Предполагам си разбрал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
tagor
преди 11 години
Здравейте г-н Митев,искам да попитам каква точно е разликата между негодното и годното за незлатни пари ДФУ?Промяната от едното към другото налага ли цялостно преустройство(ликвидация)на сега действащите институции и колко бързо може да стане това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте RedBot,Ако знаехте същността на особено важна причина за развитие на сегашни кризисни стопански процеси навярно с успех можехте да твърдите, че кризата ще приключи до 12 часа след прекратяване на причината, което ще потвърди представяното от мен до 24 часа.Какво е сложно успешно да се премахне сегашна СТОПАНСКА криза?Кризата в Еврозоната се развива поради конкретна (вече разкрита) държавна финансова грешка.Същността на държавния финансов недъг е НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление.Нима не е логично - необходимо е с ползване на ГОДНО за евро държавно финансово управление да се прекрати сегашно непълноценно управленско поведение и до 24 часа време кризата в Еврозоната ще е победена.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Ако и банките опростят кредитите...А бе направо да ги забранят със закон тия банки изедници. На другия ден още ще сме доволни и щастливи и забравили що е криза.Преди време един обещаваше за 800дни, сега друг месия - за 24ч....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още