IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Европа е като влакче на ужасите на забавен кадър

В рамките на годината Гърция ще трябва да напусне еврозоната, смята анализаторът

10:17 | 09.05.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Европа е като влакче на ужасите на забавен кадър

„Влакче на ужасите на забавен кадър“ - така определя случващото се в политическата сфера в Европа американският икономист Нуриел Рубини. Неговото мнение е, че до до следващата година Гърция ще трябва да напусне еврозоната, пише CNBC.

Коментарът на Рубини идва след отказа на гърците да подкрепят партиите, които договориха спасителния пакет за страната с Международния валутен фонд и Европейския съюз. Според икономиста това значително увеличава вероятността новото правителство да търси начини за предоговаряне на условията за получаване на парите.

Вчера такава заявка бе дадена от Алексис Ципрас, лидер на Коалиция на радикалните леви сили (Сириза), която получи мандат за сформиране на правителство. „Народното решение отсъди ясно, че споразумението за спасителната помощ е недействително“, категорично заяви Ципрас.

Според него договорените от предишното правителство мерки за съкращаване на разходите са „катастрофа“.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Рубини, който от известно време повтаря, че „перфектната буря“ за глобалната икономика предстои през 2013 година, е на мнение, че по всяка вероятност еврозоната ще се разпадне, като 2-3 страни ще напуснат валутния съюз.

„Късмет ще е, ако Европа в крайна сметка излезе от ситуацията със стагнация, подобна на загубеното десетилетие в Япония“, обяснява Рубини.

Въпреки изразените притеснения за Европа, Рубини признава, че не е променял инвестиционната си стратегия и влага 70% от средствата си в акции, като половината от тях са в компоненти на основните борсови индекси в САЩ. Другите 30% той държи в кеш.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Какво бъдеще очаква валутния съюз? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Още по темата

Анализатор: Еврото бавно се разпада
Защо излизането на Гърция от еврозоната може да е положително
Готова ли е Европа за гражданска война в Гърция?

Citi: Очаквайте Гърция да напусне еврозоната

Ще заработи ли отново печатницата за пари след изборите в Гърция?

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Да, ама лихвите на гръцкия дълг се обслужват с тея договори с Тройки и тем подобни. Парите не се отпускат за гръцката икономика, а само за обслужване на лихвите по заемите !! А кой са кредиторите? Опаа...май са германски и френски банки....Изненадааа:) Е затова Гърция е още в ЕЗ. Иначе досега отдавна да са я отсвирили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 11 години
Сакън,това е ерес !! Само да не те метнат Иван Митев с непригодното ДФУ за евро / сигурно е пригодно за албански леки, ама това е друг въпрос/ или Danny666, че току си се озовал или запратен в Пъклото, или са те нарекли "сладур" за да ти обяснят кооолко си *** , та не разбираш, че Южна Европа ще се оправи само с лишения, а пък Бундестагът трябва да канонизира праведната, дебелог.за фрау "Източна Германия" за светица..Как така ще пледираш за обезценяване на еврото, инфлации и прочие?! Възмутително!! Е... то безработицата верно огромна,акцизите огромни,бюрократичният апарат - и той като за Китай,та откъде инфлация,ама... Абе,важно е да се налагат aursterity. Навсякъде!!!Ей тва е праведност !!!:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 11 години
Проблемите произтичат от немския инат , Меркел трябваше да се съгласи ЕЦБ да се превърне в октровен кредитор от последна инстанция и да изкупи дълговете на всички европейски държави. Проблема е че на тях повече им харесва парите по изкупуането да минат през частните банки , а то така или иначе се случва и сега. Загубата в случая е че лихвите не падат драстично , за да се превърнат дълговете от непосилни в обслужвани.Няма нищо страшно в инфлацията от печатането на пари по този честен начин и обезценката на еврото като валута , опасното се случва в момента защото финансовия сектор убива жива икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Абе така е, но да ти кажа и според мен е по-добре за тях да обявят фалит, поне има някаква надежда че следващите 3-4 години нещата ще се стабилизират, че няма да е като преди 2008 няма това е ясно на всеки Грък. Иначе при другия вариант на постоянно спускане по спиралата на орязване на разходите спад на брутния вътрешен продукт и т.н. пак ще стигнат до дъното, та дори и по-зле най-вероятно понеже трябва и да плащат тоя огромен дълг, а така директно ще си стигнат дъното, но без да дължат огромно количество пари, за мен най-лошото е че ще им разграбят банките и тоя 37 годишния точно това ще направи ще ги национализира за да не ги вземе никой и после ще ги даде на Гърци с пари след време, много добър ход не е толкова *** тоя изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
submaker-o
преди 11 години
Евентуалното напускане на Гърция е като да си изстискаш пубертетска пъпка - болката е незначително малка и краткосрочна на фона на облекчението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
1914
преди 11 години
тая сага с Гърция трябваше отдавна да е приключила. Хвърлят се едни пари на вятъра - очевидно е, след като гърците не го разбират и след като могат да се оставят на радикали и нацисти да ги водят за носа, яхнали вълната на недоволството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още