IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Асмусен: Еврозоната има нужда и от растеж, и от строги икономии

Отговорът на кризата е не по-малка, а по-голяма Европа, смята членът на УС на ЕЦБ

17:24 | 21.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Йорг Асмусен: Еврозоната има нужда и от растеж, и от строги икономии

Европейският фискален пакт не трябва да бъде предоговарян или смекчаван, но може да бъде допълнен с мерки за ускоряване на ръста, заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

Асмусен подчерта също, че нестандартните мерки на ЕЦБ, въведени за борба с дълговата криза, са с временен характер и може да бъдат прекратени във всеки момент, в който се появи риск от инфлация.

По думите му дебатът ръст срещу строги икономии е „погрешен“. „Имаме нужда и от двете“, посочи той в реч в Берлин.

Членът на УС на ЕЦБ обаче изтъкна необходимостта от бюджетно консолидиране и от реформи. „Фискалният пакт може да бъде допълнен с мерки за ускоряване на ръста. Това има смисъл като допълнение, но фискалният пакт не може да бъде предоговарян или смекчаван“, отбеляза той.

Асмусен предлага да бъдат прибавени към настоящия фискален пакт и реформи на пазарите на стоки и на труд. Подобни реформи биха могли например да стимулират мобилността на работната сила и да предлагат езикови курсове и европейска мрежа за работни места, която да бъде финансирана чрез Европейската инвестиционна банка или чрез т. нар. „проектни облигации“, които бяха предложени като начин за стимулиране на финансирането на инфраструктурни проекти, смята той.

„Мерките за ускоряване на ръста ще имат въздействие само ако бъде постигната критична маса. Законовата форма, която ще приемат мерките, е по-маловажна“, добави членът на УС на ЕЦБ.

Той подчерта, че подобни проектни облигации не са идентични със съвместно емитираните еврооблигации – идея, която френският президент Франсоа Оланд и други лидери на държави-членки на еврозоната се очаква да лансират на неофициалната среща на високо равнище в Брюксел, която ще се състои през тази седмица.

Днес Германия повтори, че се противопоставя на въвеждането на еврооблигации. Страната обяви, че обмисля само съвместно гарантирани облигации на еврозоната, след като условията позволят това, което означава по-тясна икономическа интеграция и координация в рамките на региона, включително по бюджетните въпроси. Това обаче все още остава далеч от реализация.

Последна актуализация: 09:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Растеж в режим на икономии. Не бях чувал за такова животно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
аха :)в правод разбирам заглавието: "да се издигаме падайки" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
freshamm
преди 11 години
Заглавието ми звучи като " Хем Боли, Хем Сърби " хаха "китки и фитки на едно място не може" - казваше дядо , и ти г-н Асмусен няма да го опровергаеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Ако се изпълнят желанията на Г-н Йорг Асмусен кризата ще продължи, защото при наличие на сегашна държавна финансова грешка, при въздействие с икономически растеж и нови работни места" се стимулира развитие на съвременна стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още