IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Асмусен: Еврозоната има нужда и от растеж, и от строги икономии

Отговорът на кризата е не по-малка, а по-голяма Европа, смята членът на УС на ЕЦБ

17:24 | 21.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Йорг Асмусен: Еврозоната има нужда и от растеж, и от строги икономии

Асмусен каза още, че в края на краищата са необходими един бюджетен съюз, както и банков съюз и демократично легитимен политически съюз, за стабилизиране на еврозоната. „Отговорът на кризата е не по-малка, а по-голяма Европа“, твърди членът на УС на ЕЦБ.

Той подчерта необходимостта от еднаква общоевропейска рамка за финансова регулация и за общ надзор на финансовите институции, опериращи в международен мащаб, както и от общ механизъм за издаване на банкови лицензи.

Асмусен предлага създаването на специален фонд от бюджета на ЕС за стабилизиране на еврозоната, добавяйки, че данъкът върху финансовите транзакции, който се обсъжда в момента, може да захранва подобен фонд, както и да подсили Европейския парламент.

„Обикновено човек е внимателен с разходите, ако е отговорен и за увеличаването на необходимите приходи. Това може да бъде направено стъпка по стъпка от ЕП, например данъкът от финансовите транзакции може да захранва подобен специален фонд заедно с бюджета на ЕС, ако този данък бъде въведен само в еврозоната“, посочи той.

През миналата седмица ЕЦБ спря да захранва с ликвидност няколко гръцки банки, тъй като не са рекапитализирани в достатъчна степен.

Асмусен потвърди, че четири от тях понастоящем нямат достъп до редовните ликвидни операции на финансовата институция, тъй като в момента разчитат на спешното ликвидно подпомагане, осигурявано от гръцката централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още