IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция няма да ратифицира фискалния пакт без включени мерки за растеж

Необходимо е да бъде пренасочен процесът на европейското развитие, но без да се загърбват бюджетните задължения, заяви новият френски министър на икономиката

13:16 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Франция няма да ратифицира фискалния пакт на Европейския съюз, ако той не бъде допълнен с мерки за стимулиране на икономическия растеж, заяви новият министър на икономиката, финансите и външната търговия на страната Пиер Московиси пред телевизия BFM-TV, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Трябва да бъде изяснено напълно, че споразумението няма да бъде ратифицирано в този вид, в който е в момента, и че е необходимо да бъде допълнено с пакет от мерки за стимулиране на икономическия растеж“, подчерта Московиси. „Необходимо е да бъде пренасочен процесът на европейското развитие, но без да се загърбват бюджетните задължения“, добави той.

Според него европейските лидери трябва да насочат усилията си върху „борбата с държавния дълг в своите страни и да осигурят понижаване на бюджетните дефицити“. „Фундаментално правило е: страна, която задлъжнява, обеднява“, изтъкна министърът.

Фискалният пакт бе подписан през март от 25 от общо 27-те държави-членки на ЕС без Великобритания и Чехия. Той трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г.

Документът, инициативата за който дойде от Германия, с подкрепата на Франция при бившия президент Никола Саркози, въвежда нови, по-строги правила за бюджетна дисциплина.

Така например във всеки национален бюджет структурният дефицит, който не включва обслужването на държавния дълг и извънредните разходи, не трябва да надхвърля 0,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Срещу преразглеждането на пакта категорично се обявяват германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още