IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да предложи на Гърция мерки за растеж

Ако гърците имат идея с какво можем да им помогнем, за да подкрепим растежа, ние винаги сме готови за разговори, казва германският финансов министър

13:41 | 12.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германия е склонна да обмисли допълнителни мерки, които да подкрепят растежа в Гърция, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от CNBC.

Страната обаче трябва да се придържа към договорените реформи, допълва министърът.

„Ако гърците имат идея с какво можем да им помогнем, за да подкрепим растежа, ние винаги сме готови за разговори“, казва Шойбле. „В крайна сметка целта е Гърция отново да стане конкурентоспособна, икономиката й да расте и тя да се завърне на финансовите пазари“.

„За да се случи това обаче, договорените реформи трябва да бъдат приключени. В противен случай за страната няма перспектива“.

В петък Германия подкрепи идеята за „европейски пакт за растеж“, отхвърляйки критиките, че бюджетните икономии влошават ситуацията в Гърция.

Шойбле подчертава, че Гърция сама трябва да реши дали да остане в еврозоната и че ако иска международната подкрепа не трябва да се отказва от бюджетните икономии.

„Мога да разбера гърците добре... те страдат много“, коментира Шойбле. „За Гърция няма лесен изход“.

„Сега Гърция трябва да демонстрира дали може да събере необходимото мнозинство, за да остане в еврозоната“.

Шойбле посочва, че Германия не иска Гърция да напусне еврозоната, но също и че не може да накара страната да остане.

„Разбира се ние не искаме Гърция да напусне - това е съвсем ясно и недвусмислено. Ние обаче ще сме странно правителство ако не се подготвим за всички възможни сценарии“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Идеи има. Напр:1. Караш германските производители да си преместят фабриките от Китай в Гърция2. Правиш каквото е възможно да свалиш еврото поне 20% спрямо долара и показваш среден пръст на Бернанке3. Намаляваш акцизите на горивата4. Инвестираш в Европа, брат - ЕВРОПА, а не Китай,Индия, Виетнам и БимбинистанАко изпълниш която и да е от гореописаните идеи ще помогнеш на Гърция, а и не само на неяДа се обзаложим ли, че нито една от тях не ти влиза ама изобщо в сметките, щото яко ще те плеснат от Зименс и от Вашингтон през пръстенцата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ако гърците имат идея с какво можем да им помогнем, за да подкрепим растежа, ние винаги сме готови за разговориИмат имат... няклко стотин милиарда по банкова сметка и още толкова кеш в джоба и ще са доволни....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 12 години
"В противен случай за страната няма перспектива..." има има... ама не Ви харесва. Азиатците само чекат да им падне в ръчичките едно Европейско пристанище..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още