fallback

Ципрас обеща да отмени споразумението на Гърция с ЕС и МВФ

Кой член от европейските договори предвижда споразумение за икономии като предпоставка за участие в еврозоната, пита риторично лидерът на СИРИЗА

10:13 | 11.06.12 г. 14

Лидерът на коалицията от леви гръцки радикални партии СИРИЗА Алексис Ципрас е заявил, че ако на изборите на 17 юни спечели властта, твърдо възнамерява да отмени кредитното споразумение на балканската държава с Европейския съюз и Международния валутен фонд, съобщи РИА Новости, като се позова на Атинската информационна агенция.

„Да отменя вътрешни закони на суверенна държава е неоспоримо право на всяко ново парламентарно мнозинство. Това е европейско демократично завоевание, от което не възнамеряваме да се отказваме едностранно. Няма да пренебрегнем демокрацията, за да спасим споразумението“, е казал Ципрас в Кавала.

Коалицията СИРИЗА се обявява против мерките на строги икономии, срещу които страната получава средства от международните си кредитори. Социологическите проучвания в момента ѝ дават практически равни шансове за спечелване на изборите през юни с подкрепящата споразумението с международните кредитори дясноцентристка политическа сила Нова демокрация.

Ципрас разкритикува и германския канцлер Ангела Меркел, която е сред главните създатели на схемата за финансова подкрепа на Гърция. „Кой член от европейските договори предвижда споразумение за икономии като предпоставка за участие в еврозоната? ... Къде се е чуло унищожаването на цял един народ и гибелта на една страна да са условие за членството ѝ в еврозоната?“, риторично пита 37-годишният лидер на СИРИЗА.

Мерките на строги икономии и повишаването на данъците доведоха до по-дълбока от очакваното рецесия в Гърция, която продължава вече пета година. През 2011 г. брутният вътрешен продукт се сви със 7%, а за първото тримесечие на тази година – с 6,5% на годишна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още