IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Дилемата е или споразумението с кредиторите, или СИРИЗА

Минимална заплата от 750 евро и отмяна на дълговото споразумение са част от мерките на СИРИЗА, заложени в предизборната й платформа

17:30 | 01.06.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Алексис Ципрас залага на &quot;радикални данъчни реформи&quot;, с които да пълни хазната. Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас залага на "радикални данъчни реформи", с които да пълни хазната. Снимка: Ройтерс

Първата стъпка на евентуално бъдещо ляво правителство ще бъде отмяна на меморандума с международните кредитори на Гърция и замяната му с Национален план за възстановяване.

Това обяви днес лидерът на крайнолявата гръцка политическа коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас по време на специална конференция, на която бяха представени допълнения в предизборната платформа на политическата сила.

„Меморандумът или го прилагаш, или го отменяш. Ние апелираме за вота на гръцкия народ, за да го отменим“, каза той, цитиран от гръцкото издание Naftemporiki.

Ако партията на Ципрас спечели изборите и той сформира правителство, ще последва незабавна отмяна на  непосилните условия по дълговото споразумение и всички негови разпоредби и ще започнат преговори за нов договор. 

„Дилемата е или меморандумът, или СИРИЗА“, каза Ципрас.

Младият политически лидер стана обект на сериозни критики от страна на своите политически опоненти. Те го обвиняват в нереалистични политики, които ще докарат страната до фалит и ще я накарат да напусне еврозоната, пише AP.

Резултатите от различни социологични проучвания сочат, че до 80% от гръцките, които в началото на миналото десетилетие протестираха остро срещу отмяната на драхмата, днес искат да останат в еврозоната.

750 евро минимална заплата

Лидерът на СИРИЗА твърди, че предложените от него мерки не застрашават членството на страната в еврозоната, а именно прилагането на строгите ограничителни мерки на МВФ в крайна сметка ще накарат страната да напусне валутния блок.

СИРИЗА настоява и за отмяна на закона, който доведе до намаляване на минималната заплата с 22% и с до 32% за младежи до 25 години.

Неговият план предвижда възстановяването на минималната месечна заплата от 751 евро и помощите за безработни от 461,5 евро, както и удължаването на срока за тяхното изплащане до две години.

Предвижда се също понижаване на ДДС и отмяна на допълнителните данъци за хората със средни и ниски доходи, за безработните, хората с ниски пенсии и тези, живеещи на ръба на бедността.

Ципрас настоява и за замразяване на приватизацията.

Той планира да попълни държавната хазна чрез облагане на богатите и „радикални данъчни реформи“.

Последна актуализация: 22:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
А някой някъде беше казал нещо от вида:-Хвърляш бомбата и отиваш да гледаш сеир. та, така и новите гръцки леваци.както и нашите "десняци", чието въображение много по-далеч не стига - гарантираш един ч-5-кратно по-висок жизнен стандарт, отколкото в изостанала България, правиш едни 70-75% данъци, и гледаш, как ще цъфнат, та ще вържат.- Точно толкова, колкото и ние по дянково време. С тази разлика, че гърчулята след това ще се молят още, поне колкото нас тук и сега да продължат вземат, особено, след като им избяга бизнеса. Щото парите тарикат го раздават, като водата, и нагоре не текат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
p04ceu
преди 11 години
и не само БЪЛГАРИЙО, ами и "СъбИди се!", "вилата на вратЪТ!!!!", "рИалисти" - интересно е, че точно ТИ коментираш правописа на съ-форумеца :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Atanas Botev
преди 11 години
До менБЪЛГАРИЙО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
Atanas Botev
преди 11 години
До KaneПич, първо се научи на правопис и тогава пиши коментари!!!!!!!!!!!!!БЪЛГАРИО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Да е....... *** популистки!Събиди се!Прогледни!Ако имаме такива данъци и малкото инвеститори, които имаме сега, просто ще се изпарят!Ако имаме такива социални помощи и минимална заплата, ще поживеем добре няколко години и после вилата на вратът!!!!!!!!!Като нямаме тежка промишленост и голямо производство тояно това ни чака.Не съм специалист, но трябва да бъдем риалисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Wraff
преди 11 години
Браво, ей тва се иска!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Адекватно-неадекватно управление, ТОВА им е дилемата. С едното трудно /МНООГ трудно/ но, ще излязат за едни 10-15 години от калта, а другото, сладко-сладко, ще го донамъкне в блатото, където ще изгният. За зла беда, не съществува вълшебна пръчица за такива случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Има си поговорка, но явно капацитета ти е малък та да ти я кажа."Никой не може да ти даде толкова, колкото аз мога да ти обещая"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Ти май си пропуснал да пиеш хаповете. Това което прави ципрас е да говори хубави приказки и да гали ушите на хората в кризата. Тези смешни мерки ако се помъчи да ги изпълни, просто ще ги разори още повече. И не се прав! 20 ГОДИНИ СЕ ВРЪЗВАХМЕ ТОЧНО НА ТАКИВА КАТО НЕГО С ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ, ТАКА ЧЕ ТАКИВА КАТО НЕГО ТУК ИМА МНОГО ПО-ОТДАВНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 6
kane
преди 11 години
Ех българио, родино кога ще има СИРИЗА и у насда защитава бедните, гладните, бездомните,болните, сакатитеДа "мачка" мутеещите със 90% данък за доходи на 1 милион, 75% за доход над 500 000, и 50% данък за доход над 100000да защитава работника със 750 евро мин зплата и 0% данък за доход до 1000еврокога всички деца/ДА И БЕДНИТЕ,ДА И МАЛЦИНСТВАТА/ ще ходят безплатно от ясла до докторант в държавни структури с качествено образование с добре платени преподавателиКога всички ще имаме безплатно качествено здравеопазване от добре платени доктори/за да не се корумпират/Кога ще имаме справедлива пенсионна сисстема която изплаща всички постъпления за пенисии в следващия месец, за да не се облизват банкстърсКога ще се появи политик,човек който да работи само за интересите на народа си.... аз сам ли съм, аз ли съм този който тр да сътвори българската СИРИЗА..няма ли нормални хора в РБПомнете ние може и да не сме тук, но социализъм ще царува потези земи, ако дотогава капитализма не ни есътрил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
al4en
преди 11 години
Ха ха :) много се радвам за гърците :)) всяко стадо си заслужава овчара :)) спор няма :)) кой му плаща ли :)) .. американците.. какво беше който гроб копае сам пада... времето знае :) а за гърците.. на прав път сте :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още