IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Дилемата е или споразумението с кредиторите, или СИРИЗА

Минимална заплата от 750 евро и отмяна на дълговото споразумение са част от мерките на СИРИЗА, заложени в предизборната й платформа

17:30 | 01.06.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Алексис Ципрас залага на &quot;радикални данъчни реформи&quot;, с които да пълни хазната. Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас залага на "радикални данъчни реформи", с които да пълни хазната. Снимка: Ройтерс

Първата стъпка на евентуално бъдещо ляво правителство ще бъде отмяна на меморандума с международните кредитори на Гърция и замяната му с Национален план за възстановяване.

Това обяви днес лидерът на крайнолявата гръцка политическа коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас по време на специална конференция, на която бяха представени допълнения в предизборната платформа на политическата сила.

„Меморандумът или го прилагаш, или го отменяш. Ние апелираме за вота на гръцкия народ, за да го отменим“, каза той, цитиран от гръцкото издание Naftemporiki.

Ако партията на Ципрас спечели изборите и той сформира правителство, ще последва незабавна отмяна на  непосилните условия по дълговото споразумение и всички негови разпоредби и ще започнат преговори за нов договор. 

„Дилемата е или меморандумът, или СИРИЗА“, каза Ципрас.

Младият политически лидер стана обект на сериозни критики от страна на своите политически опоненти. Те го обвиняват в нереалистични политики, които ще докарат страната до фалит и ще я накарат да напусне еврозоната, пише AP.

Резултатите от различни социологични проучвания сочат, че до 80% от гръцките, които в началото на миналото десетилетие протестираха остро срещу отмяната на драхмата, днес искат да останат в еврозоната.

750 евро минимална заплата

Лидерът на СИРИЗА твърди, че предложените от него мерки не застрашават членството на страната в еврозоната, а именно прилагането на строгите ограничителни мерки на МВФ в крайна сметка ще накарат страната да напусне валутния блок.

СИРИЗА настоява и за отмяна на закона, който доведе до намаляване на минималната заплата с 22% и с до 32% за младежи до 25 години.

Неговият план предвижда възстановяването на минималната месечна заплата от 751 евро и помощите за безработни от 461,5 евро, както и удължаването на срока за тяхното изплащане до две години.

Предвижда се също понижаване на ДДС и отмяна на допълнителните данъци за хората със средни и ниски доходи, за безработните, хората с ниски пенсии и тези, живеещи на ръба на бедността.

Ципрас настоява и за замразяване на приватизацията.

Той планира да попълни държавната хазна чрез облагане на богатите и „радикални данъчни реформи“.

Последна актуализация: 22:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 7
Pyramid
преди 12 години
Абе те да си го изберат, да глътнат водицата, и пак не съм сигурен, че ще разберат посланието на Европа, че не може само да *** и да акаш и току да претендираш, че си /бил? Някога? къде?/ в центъра на цивилизацията и, видите, затуй, трябвало пак да ги хрантутят. сиризи-миризи, много кофти момент са избрали да се правят на юнаци. Кофти отвсякъде - особено, както са се отучили да работят.Затуй, да ги пуснат, да си фалират като хората, никакви нови заеми, никакво опрощаване на стари, и да ги види баба Пръдла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
rover
преди 12 години
Няма да бъде зле този Ципрас да мине на психиатричен преглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
MZ/X
преди 12 години
Ако гърците гласуват за Сириза, дори и 461 еври минимална заплата ще им бъде само една мечта! Минималната заплата може да стане и 1500, но само ако е в драхми :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още