IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция ще остане в еврозоната, ако спечелим изборите

Това е заявил лидерът на гръцката радикална левица в Германия, но от партията на канцлера Меркел не са пожелали да се срещнат с него

20:18 | 22.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ципрас: Гърция ще остане в еврозоната, ако спечелим изборите

Гърция ще остане в еврозоната, ако радикалната левица спечели парламентарните избори, които ще се проведат на 17 юни. Това обяви лидерът й Алексис Ципрас в Берлин, цитиран от Франс прес.

Гласуване за левицата не означава, че ще напуснем еврозоната. Напротив, ще запазим еврото, обясни лидерът на крайно лявата СИРИЗА, която се очаква да събере най-много гласове на изборите.

Гръцкият политик предупреди, че мерките за икономии, за които се застъпва германският канцлер Ангела Меркел, могат накрая да унищожат цялата еврозона. По думите му международните кредитори на Гърция трябва да признаят своите "грешки" и да променят курса, "за да избегнат катастрофа".

Надяваме се на много промени във френско-германската ос след избирането на президентския пост във Франция на социалиста Франсоа Оланд, добави Ципрас.

Лидерът на СИРИЗА, която се ползва с подкрепа между 21 и 28 процента, според социологически проучвания преди изборите на 17 юни, потвърди, че целта му е да се сложи край на меморандума - плана с мерки за икономии за Гърция, договорен от предишните правителства с европейската тройка (ЕС, МВФ и ЕЦБ).

Досега Франция и Германия поставят спазването на меморандума като условие за оставането на Гърция в еврозоната.

Ципрас каза също, че е търсил контакт с целия германски политически спектър, но от Християндемократическия съюз на Меркел не са поискали да се срещнат с него.

Ципрас призова германците, както и всички европейци, да прекарат ваканцията си в Гърция, за да демонстрират солидарността си.

(БНР) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Тоя си прецака бъдещето името и държавата още преди да встъпи в длъжност. Но хората са казали народа си заслужава управниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Хитрите и крадливи тарикати вън от европа.Социална европа само за трудещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Тоя никаквец вместо да обяснява какво и как му пречи Меркел - да вземе и да се поучи малко от Германците. Всички южняци им се смееха какви са стисливи и премерени, но сега ги гледат в ръцете и искат да играят в общ облигационен пакт с тях. Аз ако съм на Меркел ще му отвърна на този публично, но жената е доста премерена и в приказките (все пак е Германка).Щял да остане в еврозоната... да ама друг път. Никой няма да го търпи, а ще го изритат бързо, точно и ясно - просто ще му спрат помощите на тоя ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още