fallback

Излизане на Финландия от еврозоната може да е кулминацията на кризата

Възможният негативен сценарий за лятото на Wall Street Journal включва Spanic (паника в Испания), Quitaly (напускане на Италия) и Fixit (изход за Финландия)

17:08 | 13.06.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-належащият въпрос за кризата с еврото е въпрос, на който едва ли някой може да даде отговор. Относително е лесно да се разбере как общата валута е в състояние да излезе извън пистата, че са налице недостатъци в конструкцията и защо в различните пакети от спасителни мерки има толкова много грешки. Но какъв ще бъде крайният изход от тази безкрайна история? В анализ по темата отговор търси авторитетният Wall Street Journal.

Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи, това е ясно. Има твърде много играчи, които се отличават с разнообразни и противоречиви намерения и цели. Всяка прогноза ще бъде приета с повишено внимание.

Но ето какво би могло да влоши лятото. Първо ще дойде т. нар. "Spanic" (паника за Испания), след това "Quitaly" и накрая "Fixit". Една нова паника в Испания може да накара Италия да заплаши с излизане, ако страната не получи подобно преференциално третиране, на каквото се наслаждава съседката ѝ. Акцент на цялата драма може да бъде т. нар. Fixit – излизане на Финландия от съюза. Това ще бъде едно доста бурно лято, в което единствените сигурни инвестиции ще са в долари, злато или швейцарски франкове. Но поне ще сложи край на драмата, пише WSJ.

През тази седмица в заглавията на вестниците все още попадат предимно текстове за пакета за спасяване на Испания. Това е четвъртата и най-голямата страна, която е зависима от помощта. Почти една четвърт от 17-те евространи сега са зависими от външна помощ, скоро наред може да е и Кипър. И това не е особено добър резултат за експеримента за парична политика, който всъщност би трябвало да донесе по-голяма, а не по-ниска стабилност.

Е, как ще протече лятото? Ето един възможен сценарий.

Първо ще станем свидетели на „Spanic“ - паника за Испания. Току-що стана ясно, че ще има пакет за спасяване на испанските банки. Но кой казва, че това е достатъчно? Страната се плъзга по-дълбоко в рецесията. Програмата за спестявания на правителството ускори икономическия спад. Тази година икономиката се сви с 1,7%. Но положението може да се влоши допълнително. В условията на рецесия компаниите ще фалират, безработицата ще се увеличава, и броят на заемите, които не се изплащат защото длъжникът няма пари, ще скочи. Всичко това не е особено благоприятно за банковата система.

В допълнение, всъщност никой не знае откъде ще дойдат парите за спасението или колко всъщност са необходими. Едно нещо е сигурно в тази еврокриза - всичко е по-лошо, отколкото изглежда на пръв поглед. Никой досега не направи нещо, за да се върна Испания по пътя на растежа. Ако спасителният план се провали и Испания се нуждае от нов пакет, тогава ще има масов щурм към банките. И тогава ще сме свидетели на „Spanic“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още