IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизане на Финландия от еврозоната може да е кулминацията на кризата

Възможният негативен сценарий за лятото на Wall Street Journal включва Spanic (паника в Испания), Quitaly (напускане на Италия) и Fixit (изход за Финландия)

17:08 | 13.06.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излизане на Финландия от еврозоната може да е кулминацията на кризата

Да преминем към възможно излизане на Италия - „Quitaly". Спасяването на испанските банка ще увеличи натиска над Италия. Все още специфичните условия не са определени, но според медийни публикации банките в Испания ще получат пари при лихва от 3%. Италианските банки и правителството в Рим трябва да плащат 6%, ако въобще имат достъп до пари от пазарите. Освен това никой все още не е поставил пред Испания тежки условия - най-малко те не са по-трудни, отколкото вече предписаните мерки за икономии.

И това не е нокаут за еврото

Това би разгневило италианците. Испанците ще получат средствата за спасението си на половин цена. И то в момент, в който високите разходи на Италия вкарват страната в рецесия за пети път от въвеждането на еврото. При това Италия трябва да предостави около 22% от парите в спасителните пакети. И какво се получава в крайна сметка – Рим получава пари при лихва от 6%, която предоставя след това на Мадрид, който плаща за нея 3% лихва. В Италия ще нарасне натискът за получаване на подобни условия. И е възможно Италия да заплаши с излизане от еврозоната, което да предизвика мега хаос.

И накрая може да се стигне до излизане на финландците – т. нар. „Fixit". Кризата може да стигне кулминацията си, когато една страна поиска да напусне еврозоната. Финландия е най-вероятният кандидат. Защо? За една малка държава със силна икономика излизането не би било проблем. Финландия ще се чувства по-добре, подобно на Естония, която се отказа от рублата след разпадането на Съветския съюз.

Никой няма да се замисля много за последствията за ЕС, за разлика от случая при излизане на Германия например. Ако голяма страна излезе от зоната, това би било нокаут за еврото. За малка страна като Финландия, това няма да се случи. Както и да е, има силна вътрешна опозиция: „Истинските финландци“ отбелязаха големи успехи в последните избори.

Долар, злато и франк в портфолиото

Финландия вече призовава за повече гаранции за Испания. Няма да има такива, което може да бъде формална причина за напускане на еврозоната. Няма сигурност, няма пари, това може да бъде аргумент. А веднъж някой отвори ли вратата за изхода, през нея по-лесно ще минат и други. Това е като на купон - за втория гост е по-лесно да си отиде от първия тръгнал си.

"Fixit" в крайна сметка ще доведе до пълното разпадане на зоната или до по-малък паричен съюз с по-строги правила.

Пътят до там е всичко друго, но не и прокаран, по него ще има и дълбоки дупки. Но ако наистина се стигне дотам, това поне ще е краят на ужаса, пише още WSJ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
но дори средния Немец, образец за отговорност, не се е разтревожил още много.------------------------------------------------------------------------------------------------------Германеца не се е разтртевожил и нищо не му се е случило... а българина е в тревожност от деня на раждането си до последната си пенсия която получава в живота си и си живее в криза от край време и в България се случи всичко лошо в тая конкретно криза, което изглеждаше само като теоретично възможно през 2007 ... някаква връзка между мислене и икономическа реалност!? Ако никoй у нас не я намира, честито! ха-ха-ха! И като казвам теоретично, то например валутния борд не е възможно да падне дори теоретично у нас ( за разлика от аржентинския) и затова само това лошо не се е случило или и това идва ... ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Не знам за Финландия, но дори средния Немец, образец за отговорност, не се е разтревожил още много. Докато всичко си "нормално" хората не се интересуват особено, като цунамито, дето докато не видиш не ти се вярва, ама тогава е вече късно. Развръзката на тази ситуация не може да не засегне всеки в Европа серизно, в лош смисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
YordanGeorgiev
преди 11 години
Живея от 96-та във Финландия и следя сериозно тукашните политически и икономически новини. Никой тук не говори за напускането на еврото. Финландската икономика е спечелила много повече от еврото отколкото загубила ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 9
alphaomega
преди 11 години
Европа, или по точно ЕС по принцип няма бъдеще. Защо? Демографска криза , икономическа криза, безработица, дългова криза, енергийна зависимост (основно петрол и газ) ислямизация ,милиони имигранти влизат всяка година, огромна бюрокрация и неефективни политики ,корупция ............... и още мноооого други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
mathematician
преди 11 години
Ми като не гледат Европейското по футбол :)Сега в Европа главната тема е футбола. WSJ - продължават да си пишат за кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 11 години
И аз мисля, че в крайна сметка всичко е една голяма манипулация от финансовите акули. Правят си гаргара с нас. Панически хората теглят, обръщат от една валута в друга, паникъосват се, а шепа акули знаят какво да правят и ще спечелят милиарди от това. Мислят и са прави - шарани колкото щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
Гледах испанска телевизия -нещата не са никак розови във банковия сектор .Испанския по-беден юг е виснал (като картинката с Италия) на Каталуния .Областта постоянно иска автономия .Наглед богата страна ,но срива в имотния сектор с масови заеми и ипотеки (тази лудост за къщички е навсякъде) ,доведе до голяма задлъжнялост . Дано се спогодят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
todortk
преди 11 години
Честно казано ми писна вече от глупости. Гърция щяла да излезе, Испания закъсала, Италия закъсала, Не знам си кой си щял да излезе...Гърция я отписват вече за втора или трета поредна година и все още е в Еврозоната. Всичко това са манипулации с цел да се отслаби еврото, за да се улесни износа на европейските страни. Но да се отслаби не значи да се разпадне - просто трябва да е с нисък курс. Никой няма да позволи на страна от еврозоната да напусне. И държавите ще плащат с парите на данъкоплатците "спасяването" на други държави или собствените си банки.... А когато си оправят икономиките тази цялата паника ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
VP
преди 11 години
тия хора вече се излагат... Fixit, Spanic... дрън, дрън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още