IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизане на Финландия от еврозоната може да е кулминацията на кризата

Възможният негативен сценарий за лятото на Wall Street Journal включва Spanic (паника в Испания), Quitaly (напускане на Италия) и Fixit (изход за Финландия)

17:08 | 13.06.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излизане на Финландия от еврозоната може да е кулминацията на кризата

Най-належащият въпрос за кризата с еврото е въпрос, на който едва ли някой може да даде отговор. Относително е лесно да се разбере как общата валута е в състояние да излезе извън пистата, че са налице недостатъци в конструкцията и защо в различните пакети от спасителни мерки има толкова много грешки. Но какъв ще бъде крайният изход от тази безкрайна история? В анализ по темата отговор търси авторитетният Wall Street Journal.

Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи, това е ясно. Има твърде много играчи, които се отличават с разнообразни и противоречиви намерения и цели. Всяка прогноза ще бъде приета с повишено внимание.

Но ето какво би могло да влоши лятото. Първо ще дойде т. нар. "Spanic" (паника за Испания), след това "Quitaly" и накрая "Fixit". Една нова паника в Испания може да накара Италия да заплаши с излизане, ако страната не получи подобно преференциално третиране, на каквото се наслаждава съседката ѝ. Акцент на цялата драма може да бъде т. нар. Fixit – излизане на Финландия от съюза. Това ще бъде едно доста бурно лято, в което единствените сигурни инвестиции ще са в долари, злато или швейцарски франкове. Но поне ще сложи край на драмата, пише WSJ.

През тази седмица в заглавията на вестниците все още попадат предимно текстове за пакета за спасяване на Испания. Това е четвъртата и най-голямата страна, която е зависима от помощта. Почти една четвърт от 17-те евространи сега са зависими от външна помощ, скоро наред може да е и Кипър. И това не е особено добър резултат за експеримента за парична политика, който всъщност би трябвало да донесе по-голяма, а не по-ниска стабилност.

Е, как ще протече лятото? Ето един възможен сценарий.

Първо ще станем свидетели на „Spanic“ - паника за Испания. Току-що стана ясно, че ще има пакет за спасяване на испанските банки. Но кой казва, че това е достатъчно? Страната се плъзга по-дълбоко в рецесията. Програмата за спестявания на правителството ускори икономическия спад. Тази година икономиката се сви с 1,7%. Но положението може да се влоши допълнително. В условията на рецесия компаниите ще фалират, безработицата ще се увеличава, и броят на заемите, които не се изплащат защото длъжникът няма пари, ще скочи. Всичко това не е особено благоприятно за банковата система.

В допълнение, всъщност никой не знае откъде ще дойдат парите за спасението или колко всъщност са необходими. Едно нещо е сигурно в тази еврокриза - всичко е по-лошо, отколкото изглежда на пръв поглед. Никой досега не направи нещо, за да се върна Испания по пътя на растежа. Ако спасителният план се провали и Испания се нуждае от нов пакет, тогава ще има масов щурм към банките. И тогава ще сме свидетели на „Spanic“.

Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
но дори средния Немец, образец за отговорност, не се е разтревожил още много.------------------------------------------------------------------------------------------------------Германеца не се е разтртевожил и нищо не му се е случило... а българина е в тревожност от деня на раждането си до последната си пенсия която получава в живота си и си живее в криза от край време и в България се случи всичко лошо в тая конкретно криза, което изглеждаше само като теоретично възможно през 2007 ... някаква връзка между мислене и икономическа реалност!? Ако никoй у нас не я намира, честито! ха-ха-ха! И като казвам теоретично, то например валутния борд не е възможно да падне дори теоретично у нас ( за разлика от аржентинския) и затова само това лошо не се е случило или и това идва ... ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Не знам за Финландия, но дори средния Немец, образец за отговорност, не се е разтревожил още много. Докато всичко си "нормално" хората не се интересуват особено, като цунамито, дето докато не видиш не ти се вярва, ама тогава е вече късно. Развръзката на тази ситуация не може да не засегне всеки в Европа серизно, в лош смисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
YordanGeorgiev
преди 11 години
Живея от 96-та във Финландия и следя сериозно тукашните политически и икономически новини. Никой тук не говори за напускането на еврото. Финландската икономика е спечелила много повече от еврото отколкото загубила ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 9
alphaomega
преди 11 години
Европа, или по точно ЕС по принцип няма бъдеще. Защо? Демографска криза , икономическа криза, безработица, дългова криза, енергийна зависимост (основно петрол и газ) ислямизация ,милиони имигранти влизат всяка година, огромна бюрокрация и неефективни политики ,корупция ............... и още мноооого други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
mathematician
преди 11 години
Ми като не гледат Европейското по футбол :)Сега в Европа главната тема е футбола. WSJ - продължават да си пишат за кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 11 години
И аз мисля, че в крайна сметка всичко е една голяма манипулация от финансовите акули. Правят си гаргара с нас. Панически хората теглят, обръщат от една валута в друга, паникъосват се, а шепа акули знаят какво да правят и ще спечелят милиарди от това. Мислят и са прави - шарани колкото щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
Гледах испанска телевизия -нещата не са никак розови във банковия сектор .Испанския по-беден юг е виснал (като картинката с Италия) на Каталуния .Областта постоянно иска автономия .Наглед богата страна ,но срива в имотния сектор с масови заеми и ипотеки (тази лудост за къщички е навсякъде) ,доведе до голяма задлъжнялост . Дано се спогодят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
todortk
преди 11 години
Честно казано ми писна вече от глупости. Гърция щяла да излезе, Испания закъсала, Италия закъсала, Не знам си кой си щял да излезе...Гърция я отписват вече за втора или трета поредна година и все още е в Еврозоната. Всичко това са манипулации с цел да се отслаби еврото, за да се улесни износа на европейските страни. Но да се отслаби не значи да се разпадне - просто трябва да е с нисък курс. Никой няма да позволи на страна от еврозоната да напусне. И държавите ще плащат с парите на данъкоплатците "спасяването" на други държави или собствените си банки.... А когато си оправят икономиките тази цялата паника ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
VP
преди 11 години
тия хора вече се излагат... Fixit, Spanic... дрън, дрън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още