fallback

Испания иска финансовата помощ като 15-годишен кредит с разсрочване от 5-10 г.

Молбата до държавите от еврозоната ще бъде подадена в понеделник, потвърди министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос

09:35 | 23.06.12 г. 10

Испания ще подаде официалната молба за отпускане на финансовата помощ от страните от еврозоната на стойност 100 млрд. евро в понеделник, потвърди министърът на икономиката на страната Луис де Гиндос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„В понеделник ще изпратим официална молба за оказване на финансова помощ“, каза Гиндос на пресконференция в Люксембург.

Той посочи, че испанските власти възнамеряват в най-близко бъдеще да се запознаят с меморандума за разбирателство, където трябва да бъдат изложени условията, при които еврозоната ще отпусне помощта.

„Разчитаме, че финансовата помощ ще бъде отпусната на страната за 15-годишен срок при лихва от 3-4% годишно и с разсрочване на плащането за първите 5-10 г.“, подчерта министърът.

По-рано председателят на съвета на министрите на финансите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер бе заявил, че се очаква Испания да подаде официална молба за помощта в понеделник.

След получаването на молбата Еврогрупата трябва да предостави мандат за преговори за меморандума за разбирателство на Европейската комисия в сътрудничество с Европейската централна банка и Европейския банков регулатор.

Меморандумът ще съдържа програми, които банките ще бъдат длъжни да изпълняват, за да им бъдат отпускани траншовете с кредити от еврозоната.

Международният валутен фонд, който няма да отпуска средства по програмата, ще окаже техническо съдействие и ще извършва редовно наблюдение.

Юнкер отбеляза, че точната сума, която ще бъде отпусната, ще стане ясна в края на преговорите по меморандума.

В четвъртък бяха обявени резултатите от одита на компаниите Oliver Wyman и Roland Berger, според които испанската банкова система ще се нуждае от максимум 62 млрд. долара и при най-тежкия сценарий, оценяван от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още