IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месеци Испания ще проведе втори стрес тест на банките

Мадрид ще се възползва от времето, за да преговаря с европейските власти за директни финансови инжекции за кредиторите

22:03 | 22.06.12 г.
До месеци Испания ще проведе втори стрес тест на банките

До октомври Испания ще извърши още един стрес тест на банковия сектор, като фокусът ще е върху 7 от банките в страната. Това се посочва в доклада на независимите одитори, които проверяваха испанските банки, предаде Ройтерс.

Провеждането на теста дава на Испания още няколко месеца време, в което да преговаря за директни финансови инжекции за финансовите институции по линия на помощта, предложена от европейските власти, отбелязва агенцията.

Правителството се бори да избегне вземането на финансова помощ, тъй като това ще се отрази на суверенния дълг. Днес обаче икономическият министър на Испания Луис де Гиндос съобщи, че в понеделник Мадрид официално ще поиска помощ за рекапитализирането на банките, а по-късно ще обяви и точната сума, от която ще има нужда.

Испанските банки вече минаха през един независим одит, резултатите от които бяха публикувани вчера и показаха, че секторът се нуждае от до 62 млрд. евро. Втори тест ще даде по-точна представа за нуждите на всяка банка, както и под каква форма да дойде финансирането – като заем или като пари в брой.

Според консултантските компании Oliver Wyman и Roland Berger най-големите испански банки - Banco Santander, BBVA и Caixabank, няма да имат нужда от допълнителна капиталова инжекция дори и при тежък икономически сценарий.

Според консултантите най-сериозните проблеми са концентрирани в 4 банки – Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia и Banco de Valencia, които са национализирани.

Източник на агенцията от испанското министерство на икономиката посочва, че правителството не възнамерява да приема нови капиталови изисквания, валидни за целия банков сектор, тъй като иска да насочи усилията си за стабилизирането на най-тежко засегнатите от кризата финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още