IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Еврогрупата може да вземе решение за помощта за Испания на 9 юли

Независимите одитори ще направят още една оценка на нуждите на испанския банков сектор, отчитаща по-сериозни рискове

11:24 | 22.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Еврогрупата може да вземе решение за помощта за Испания на 9 юли

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) може да вземат решение за параметрите по помощта за испанската банкова система на планираното за 9 юли свое заседание, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от РИА Новости.

„ЕК ще започне оценката през следващата седмица. Целта ни е да приключим работата така, че Еврогрупата да може да вземе решение на 9 юли“, каза Рен.

На 9 юни Еврогрупата одобри финансова помощ от страните от еврозоната за испанските банки на стойност до 100 млрд. евро.

Независимите одиторски компании Oliver Wyman и Roland Berger оцениха нуждите от капитал на проблемните испански банки на до 62 млрд. евро.

От Oliver Wyman изчисляват, че при основния сценарий на испанските банки ще бъдат нужни между 16 и 25 млрд. евро, а при най-лошия – от 51 до 62 млрд. евро. Оценката на Roland Berger сочи, че при основния сценарий нуждата от капитал на кредитните институции няма да надхвърли 25,6 млрд. евро, а при влошаване на икономическото положение тя може да нарасне до 51,8 млрд. евро.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пък посочи, че независимите одитори ще направят още една оценка за състоянието на банковия сектор в страната, отчитаща по-сериозни рискове, при която нуждите на испанските кредитни институции може да се окажат по-големи. Оценката ще приключи до края на септември, а предварителните резултати могат да се очакват още в края на юли, уточни Юнкер.

„Очакваме Испания да подаде официална молба за финансова помощ до понеделник. След тази молба ще предоставим мандат на ЕК в сътрудничество с Европейската централна банка и Европейския банков регулатор за преговори за меморандум за разбирателство“, добави той.

По думите му меморандумът ще съдържа програми, които банките ще бъдат длъжни да изпълняват за получаване на съответните траншове от помощта от еврозоната. „Точната сума на средствата, които ще бъдат отпуснати, ще стане ясна в края на преговорите за меморандума“, посочи той.

„Международният валутен фонд ще предостави техническа помощ и ще извършва редовно наблюдение“, подчерта председателят на Еврогрупата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още