IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощта за испанските банки ще бъде при "разумни лихви“

ЕС, МВФ и ЕЦБ ще контролират изпълнението на плана за рекапитализиране, въпреки че МВФ няма да участва във финансирането

16:34 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Помощта за испанските банки ще бъде при "разумни лихви“

Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка ще контролират изпълнението на плана за рекапитализиране на испанските банки, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Тройката международни кредитори ще проверява подробно дали Испания се придържа към програмата“, каза Шойбле, след като стана ясно, че Мадрид ще получи антикризисна помощ на стойност 100 млрд. евро за реформиране на банковия сектор.

Той отбеляза, че в условията на липса на ликвидност трябва "да бъдат осигурени банките с достатъчен обем парични средства, независимо дали го искат, или не“.

Средствата за програмата ще бъдат отпуснати от спасителните фондове на еврозоната – постоянният Европейски механизъм за стабилност, който ще започне да действа от началото на юли, и временният Европейски инструмент за финансова стабилност, който ще продължи да работи до края на юни 2013 г., заяви Амадеу Алтафаж, говорител на европейския комисар по валутните и финансовите въпроси Оли Рен.

Помощта за испанския банков сектор ще бъде под формата на кредити с "разумни лихви“ в рамките на 3-4%, добави Алтафаж. "МВФ няма да участва във финансирането на тази програма“, подчерта той, обяснявайки, че финансовата институция няма възможност да кредитира "частични програми“, насочен към подкрепата на отделни сектори от икономиките на отделните страни. По думите му лихвите ще зависят от "конкретната ситуация и конюнктурата на пазарите.

Програмата "трябва да бъде достатъчна за покриването на всички нужди при всякакви сценарии за развитие на ситуацията“, изтъкна говорителят в коментар за обема ѝ от 100 млрд. евро, който е доста над последните оценки от 40 млрд. евро, необходими за рекапитализирането на испанския банков сектор.

Той потвърди, че срещу предоставянето на помощта Европейската комисия не изисква от Испания нови програми за съкращаване на бюджетните разходи, но настоява за "сериозни реформи в банковия сектор, който трябва да служи за развитието на реалната икономика, а не на собствените му спекулативни интереси“.

Въпреки че МВФ няма да участва във финансирането на програмата, ЕК възнамерява "да използва експертните умения на представители на МВФ за оценка на общата ситуация в Испания“, добави Алтафаж, след като днес от Мадрид се обявиха против участието на фонда в макроикономическата и финансовата ситуация в страната.

Противопоставянето на испанските власти се дължи на доста негативния имидж на МВФ в Европа от началото на дълговата криза, тъй като за обикновения европейски избирател оценките на световната финансова институция, които често изискват съкращения на бюджетните разходи в страните от еврозоната, звучат като присъда за нивото на заплащането му и социалните му придобивки.

ЕК заедно с ЕЦБ и Европейския банков регулатор ще извършат собствена оценка на испанската финансова система, след като страната официално представи молба за финансовата помощ и бъдат обявени първите резултати от независимия одит на банките ѝ, каза още Алтафаж, цитиран от РИА Новости. Той уточни, че предварителните резултати от одита се очакват още в края на този месец, а молбата на Испания ще бъде получена в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още