IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Испания подава официално молба за спасяване на банките си

Очаква се през уикенда Мадрид да се обърне с искане за финансова подкрепа към временния европейски спасителен фонд

12:44 | 08.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ройтерс: Испания подава официално молба за спасяване на банките си

Все по-затъващата в дълговата спирала Испания ще подаде официално молба за помощ от временния европейски спасителен фонд (EFSF) през уикенда, предава Ройтерс, позовавайки се на информирани източници от Германия. По този начин Мадрид ще се опита да засили банките си със свеж капитал.

„Обявяването се очаква да стане в събота следобед“, заявява представител на ЕС. Преди това в телеконферентна връзка на еврогрупата ще бъдат обсъдени подробностите. 

Вчера рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната с цели три степени. Агенцията твърди, че спасяването на испанските банки може да струва до 100 млрд. евро. Все пак Испания успя да набере в четвъртък от пазарите 2,1 млрд. евро, макар и на по-високи лихви от първоначално планираните.

Ройтерс не успява да получи официален коментар от испанското правителство. Преди това обаче то обяви, че ще изчака с решението си дали да иска помощ, докато след няколко седмици не излезе доклад за финансовата нужда на банките.

Преди дни премиерът на Испания Мариано Рахой вече призова Европа да подкрепи по-силно срадащите от дългова криза страни от еврозоната, без обаче да назовава конкретно този вариант на възможна помощ. ЕС трябва да покаже ясно как ще действа в пакет и че еврото не е в опасност, заяви Рахой пред Сената в Мадрид.

Преди два дни пък стана ясно, че парламентарното ръководство на управляващата християндемократическа партия в Германия – по-голямата политическа формация в дясноценристкото правителство на Ангела Меркел, отхвърля използването на средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната за директна рекапитализация на испанските банки. 

Испанското правителство поддържа боледуващия заради спукването на жилищния балон банков сектор на страната с милиарди долари, за да предотврати неговия срив. Досега Мадрид не е правил заявка за помощ от кризисния фонд EFSF, а се опитва да контролира кризата със собствени усилия. Заради липсата на средства, слабата икономика и високата степен на безработица обаче Испания се спряга за сигурен кандидат за европейска помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Испанските проблеми по кризата са толкова прости, че специалистите дори не искат да се занимават с тях и кризата продължава да се развива.Еврото е от вида Незлатни пари.При сегашното държавно финансово управление се ползва стар, от време на Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ).Нима еврото и този начин на ДФУ са съвместими?Продължението на държавна финансова практика от време със Златни пари при стопанство с евро е грешка, тъй като развива диспропорции и (след достатъчно време) стопанска криза.Ако се прекрати тази човешка грешка, за не повече от 24 часа време испанската криза ще е прекратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 11 години
Това е важната за БГ новина- Меркел разработва "Европа на 2 скорости" и България тръгва бързо към гьола !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още