IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ облекчава условията си за кредитиране на банките от еврозоната*

Институцията разширява кръга от обезпечения, които ще приема в замяна на заемни средства

18:49 | 22.06.12 г.
ЕЦБ облекчава условията си за кредитиране на банките от еврозоната*

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че облекчава условията си за кредитиране на банките от еврозоната, пише CNBC.

Институцията ще започне да приема по-широк диапазон от обезпечения в кредитната си дейност, включително и по-нискокачествени гаранции, посочва се в изявление банката.

"Управителният съвет на ЕЦБ намали изискванията към рейтинга и допустимостта на някои обезпечени с активи ценни книжа, с което се разширява обхвата на обезпеченията, въведени през 2011 г.”, пише в изявлението на ЕЦБ.

Банката ще приема като обезпечения по отпуснатите от нея кредити ценни книжа, гарантирани с ипотеки, ценни книжа, обезпечени със заеми за малки и средни фирми, ценни книжа, обезпечени с лизинги и потребителски заеми и търговски ипотеки с райтинг не по-нисък от ВВВ.

Откакто фалира Lehman Brothers и до края на миналата година ЕЦБ постоянно затягаше правилата, регулиращи обезпеченията по кредитите, отпускани от банката. 

През този месец обаче президентът на институцията Марио Драги намекна на няколко пъти, че е възможно стриктната политика на банката да бъде облекчена, след като еврозоната подготви спасителен план за банковия сектор в Испания.

Междувременно германската централна банка се противопостави на решението на ЕЦБ да облекчи условията си за кредитирането на банките от еврозоната. Говорителят на Bundesbank Михаел Бест посочи, че банката "няма да приеме това, което не може да приеме".

* Актуализирано към 19.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още