IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите в Испания ще спестят над 56 млрд. евро, но пак остава дупка в бюджета

Още 8,6 млрд. евро трябва да бъдат събрани от данъци върху енергоносителите, за да се вмести правителството в целта за бюджетния дефицит до края на 2014 г.

17:28 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Реформите в Испания ще спестят над 56 млрд. евро, но пак остава дупка в бюджета

Последните реформи на испанското правителство ще орежат 56,4 млрд. евро от публичния дефицит на страната през следващите 2 години и половина, сочи документ за международните инвеститори, публикуван на официалния уебсайт на министерството на икономиката на страната и цитиран от Ройтерс.

През миналата седмица испанският премиер Мариано Рахой обеща да бъдат икономисани 65 млрд. евро чрез повишаване на данъци и орязване на разходи, а болезнените мерки трябва да убедят Европейския съюз и инвеститорите, че правителството му провежда сериозни реформи.

Оставащите 8,6 млрд. евро ще трябва да бъдат покрити от нови данъци върху енергоносителите и природната среда.

От оповестените досега мерки 34,4 млрд. евро трябва да дойдат благодарение на повишаване на данъчни ставки, а 22 млрд. евро – от намаляване на разходи до края на 2014 г.

Правителството вече обяви, че ще одобри новата схема за данъчното облагане в енергетиката през юли, която ще принуди компаниите за комунални услуги и потребителите да споделят бремето от дефицита от 25 млрд. евро при тарифите на компаниите от сектора на енергетиката.

Испания трябва да заличи посочените 65 млрд. евро от публичния дефицит, за да постигне целта за понижаването му до края на 2014 г. до 2,8% от брутния вътрешен продукт на страната при 8,9% за миналата година и прогнозирани 6,3% за настоящата и 4,5% за следващата година.

Последните реформи обаче предизвикаха протестите на обикновените испанци, уморени от понасянето на бремето от икономическата криза, за която те винят банкерите и политиците. Почти един от всеки четирима испанци е безработен. Хиляди хора излязоха по улиците на испанските градове, а полицейски източник сподели, че се очаква протестите да се разрастват.

Според Рахой непопулярните реформи са необходими, за да върнат страната към растежа и създаването на нови работни места. „Никой от нас не харесва решенията, взети през последните няколко дни, но ако не ги бяхме взели, нещата биха били много по-лоши“, заяви той пред свои привърженици.

Двата най-големи профсъюза в страната обещаха масови действия през септември в знак на протест срещу мерките, но не уточниха дали това означава обща стачка. Стачка обаче бе обявена за същия месец от обществените служители.

Освен мащабната данъчна реформа, включваща повишаване на ДДС до 21%, цивилните дъжавни служители ще понесат основния удар на новите мерки на строги икономии под формата на намаляване на заплатите, съкращаване на работни места и премахване на определени привилегии.

В официалната си публикация за реформите правителството обявява, че ще предприеме мерки срещу измамите от страна на безработни, запазвайки си правото да откаже плащания при наличие на каквито и да било нередности. Правителството се опитва да се пребори с множеството безработни, които намират работа в огромния сив сектор на испанската икономика.

За да повиши приходите, то ще премахне данъчните облекчения за купувачите на първи дом, които са го придобили преди 20 януари 2006 г., сочи още документът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още