IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд на доходността по испанския дълг

Пред страната стоят доста въпросителни, тъй като до края на годината трябва да се емитира дългосрочен дълг за поне 50 млрд. евро

11:46 | 25.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов рекорд на доходността по испанския дълг

Десетгодишните облигации на Испания поставиха нов рекорд, след като доходността им се повиши и днес, достигайки 7,65 на сто. Това увеличава натиска върху правителството, тъй като нивата от над 7% се смятат за неустойчиви от пазарите, пише Ройтерс.

Заради икономическите си проблеми Испания трябва да си осигури 50 млрд. евро за рефинансиране на облигационни емисии до края на годината. Това е с 10 млрд. евро повече, отколкото се очакваше в началото на годината и може да предизвика сериозно напрежение на пазарите.

Властите в страната си бяха отдъхнали и изразяваха увереност, че няма да има повече проблеми, след като само през първото полугодие бяха емитирани нови облигации за 59 млрд. евро, с което бе покрита по-голямата част от заложените по план емисии за годината на обща стойност 86 млрд. евро.

След това обаче дойде разочарованието от изпълнението на бюджета, като се оказа, че дефицитът ще бъде не 5,3 на сто, а 6,3 на сто от очаквания брутен вътрешен продукт за годината.

Очаква се финансовото министерство на Испания да използва част от ликвидните си средства за погасяване на дълг от 12,87 млрд. евро, падежиращ на 30 юли. По-сериозни изпитания ще последват на 29 и 31 октомври, като тогава падежират задължения за поне 20,27 млрд. евро.

Към момента ликвидният буфер на правителството е 28,9 млрд. евро, но през последните месеци той рязко се топи. В края на април например в хазната е имало 44 млрд. евро, а в края на май – 40,3 млрд. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Остава само да обясниш на негодната част от половинмилиардното население на ЕС как точно трябва да умре - тук имаш голямо поле за творчество.Имаше на времето един виц за търпеливостта на работницуите в Бълагрия. Двама директори се хванали на бас на кого трудовият колектив е по-търпелив. След редица понесени безропотно извращения единият наредил на неговите да се обесят на портала. Чистачката баба Гицка попитала: "Ние ли да си донесем въженца, или ще ни ги раздават от профкомитета?"Идеята ти в България може да се приеме даже с ентусиазъм, ама се съмнявам, че испанци, италианци и гърци са склонни да изчезнат безропотно. По ми се вижда вероятно представители на некои модерни напоследък, престижни и доходни професии да се спасяват с бягство от там... хаха!Чети история! ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Защо ли си мисля че и тези ще фалират вече неизбежно като Гърция, Кипър, Португарлия и Италия. И не е ли е време да се въведе дървенисткият принцип в ЕС - оцелява само жизнеспособният, негодинят умира и излиза от ЕС. След което ЕС ще се редуцира до 12 от Общия пазар и ще се възземе.Впрочем ако това не стане, в Европа ще остане само работеща Германия, май - и това е много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още