IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът за напускане на еврозоната като Теория на игрите

Държавите може да предпочетат да действат сами, за да спечелят поне малко, въпреки че всички биха спечелили много повече, ако си сътрудничат, пише Ройтерс

09:00 | 24.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изборът за напускане на еврозоната като Теория на игрите

За да разберем какво означава Гърция да напусне еврозоната, може да си представим операционна маса насред пункт за залагания, където, докато хирурзите се готвят да ампутират гангренясал крак, за да не позволят инфекцията да се разнесе из здравите части на тялото, играчите залагат, кой крайник ще е следващият, пише Ройтерс.

Спекулациите за евентуалното напускане на Гърция разклатиха доверието на инвеститорите в единната европейска валута и допринесоха за повишаването на цената за финансирането на Испания и Италия.

Това затруднява и планираното завръщане на пазарите на Ирландия и Португалия, които прилагат сложни програми за оздравяване на финансите си. 

Някои политици виждат в проблемите на фискално безотговорните страни-членки урок към останалите партньори да не злоупотребяват с привилегиите на европейския клуб.

Като англичаните в новелата Кандид на Волтер, те вярват, че е полезно от време на време да се екзекутира по някой генерал, за да се мотивират останалите.

Други политици и пазарни участници обаче се страхуват, че изгонването на Гърция ще предизвика верижна реакция, ще причини сериозни щети на инвеститорите и данъкоплатците и вероятно ще доведе до разпадането на еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел, най-влиятелният политически лидер на Стария континент, в определени моменти е подкрепяла и двете позиции.

През ноември тя заяви, че гарантирането на стабилността на еврото е по-голям приоритет от гарантирането на членството на Гърция във валутния съюз. Тя обаче предупреждава, че напускането на Гърция би предизвикало катастрофален „домино ефект“, който ще прогони инвеститорите от Европа.

Избирането на гръцко правителство, което обеща да се придържа към договорената с еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) програма за бюджетни икономии в замяна на заеми за около 240 млрд. евро, понижи напрежението само временно.

Разбира се, Гърция се оказа още по далеч от изпълнението на заложените бюджетни цели. Миналата седмица администраторът отговарящ за приватизацията в страната подаде оставка, цитирайки отчайващо просрочените срокове по планираните сделки. Горе долу по същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) спря да приема гръцки облигации като обезпечение по заемите към гръцките банки.

Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
"Както Германия, така и Гърция биха спечелили, ако Гърция се придържа към програмата за бюджетни икономии, а Германия се съгласи с издаването на общи еврооблигации. Двете страни обаче си нямат доверие и е възможно да предпочетат да действат сами без да правят компромиси."------------------Тук лично на мен ми се струва, че Германия досега прави доста компромиси. От Гърция никой нищо положително не видя досега.---------------------Не теория на игрите, ами Игра на Троновете :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още