IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия иска да се присъедини към еврозоната от 2014 г.

Страната планира да покрие Маастрихтските критерии за членство до края на годината

15:19 | 24.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Латвия иска да се присъедини към еврозоната от 2014 г.

Докато Полша, България и Чехия отложиха плановете си за присъединяване към еврозоната, Латвия обяви, че иска да стане 18-ят член на европейския валутен блок в началото на 2014 г., пише EurActiv.com.

Съседката й Естония се присъедини към еврозоната през 2011 г., припомня изданието.

Премиерът на Латвия Валдис Домбровскис съобщи, че страната му планира да покрие Маастрихтските критерии за членство в еврозоната до края на годината.

Латвийската централна банка прогнозира, че приемането на еврото ще подпомогне икономическия ръст, ще насърчи инвестициите и износа на страната, както и ще свие лихвите в дългосрочен план.

Германия похвали Латвия за стремежа й към членство в еврозоната, въпреки решението на Полша, Чехия и България да се въздържат от приемане на еврото.

Договорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) на държавите, които станаха членки на Еврообщността в периода 2004-2007 г., ги задължава да влязат в еврозоната в момента, в който са готови за това.

В периода на икономическата криза икономиката на Латвия се сви с 18%, което е най-много в целия Европейски съюз. Латвия стана и първата държава, която потърси спасителна помощ и получи от международните си кредитори начело с Международния валутен фонд (МВФ) 7,5 млрд. евро.

Оттогава ситуацията в страната се е подобрила значително, но правителството продължава да се бори с прекомерен дефицит, висока безработица и завишен риск от бедност.

Освен това заради кризата в еврозоната латвийците са скептично настроени за приемането на еврото. Резултатите от социологическо проучване показват, че 35% от тях са съгласни страната им да влезе в еврозоната, но 59% са против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Joel
преди 11 години
Тънки сметки без кръчмар. Може би сега е моментът и ние да кандидатстваме. Две години в ЕРМ2 т.е след това приемане долу горе 3 г. Дотогава с голяма доза вероятност нещата в ЕЗ ще са в ред. Друг е въпросът като се опрви ЕЗ дали ще успеем да се класираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Kaoru
преди 11 години
Латвия, както и останалите Прибалтийски републики, бивши членки на СССР, могат да ни служат само за пример на европейска интеграция и демократичен модел. За разлика оттук, тези републики и техните правителства не проявяват монетарно и икономическо късогледство и предпочитат да заложат на развитието на икономиките си в дългосрочен план. Колкото до Чехия и Полша - Чехия отдавна я тресе синдрома на Унгария, а Полша може да си позволи да се "оглежда", първо защото има изключително силна и добре диверсифицирана икономика и второ, защото все пак граничи с Германия - икономическия мотор на Европа и Украйна - пазар с над 40 млн. потребители.Дано изпуснатия шанс сега да не ни излезе прескъпо в бъдеще. Дано евтините сметки днес да не оставят впечатление, че България е "използвач", а не пълноправен партньор в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Ако са наистина читави политиците трябва да организират референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още