IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия, Полша и Унгария не бързат с присъединяването към еврозоната

Трите страни не покриват критериите за конвергенция, но и премиерите им отчитат променените условия спрямо началото на новия век

20:36 | 14.10.11 г. 1
<p>
	Петер Нечас, Доналд Туск и Виктор Орбан на срещата им в Прага. Снимка: Ройтерс</p>

Петер Нечас, Доналд Туск и Виктор Орбан на срещата им в Прага. Снимка: Ройтерс

Чехия, Полша и Унгария не бързат да се присъединят към еврозоната заради сегашната криза въпреки вече подписания ангажимент при влизането им в Европейския съюз през 2004 година, заявиха днес в чешката столица Прага премиерите на трите страни, цитирани от БТА, която се позова на Франс прес.

"Валутният съюз се превръща в съюз на трансфери и дългове, така че ще трябва да изчакаме да видим накъде ще тръгне еврозоната", посочи пред журналисти чешкият премиер Петър Нечас след среща с унгарския си колега Виктор Орбан и премиера на Полша Доналд Туск.

Тримата министър-председатели подчертаха, че дълговата криза е сред най-големите безпокойства на техните страни, тъй като членките на еврозоната са основните им търговски партньори.

"Оглавяваното от мен правителство не е определило и няма да определя дата за въвеждане на еврото" до края на мандата му през 2014 година, изтъкна Нечас.

В момента Чехия не покрива критериите за конвергенция и по-важното е, че проектът за икономически и валутен съюз претърпя големи промени спрямо първата половина на изминалото десетилетие, подчерта той.

Доналд Туск от своя страна отново заяви, че приемането на еврото остава цел на страната му, но Варшава не отговаря на всички "много стриктно дефинирани" критерии за конвергенция. "Еврозоната също трябва да спазва тези критерии", допълни полският премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Критериите за конвергенция (от Маастрихт) поставят на кандидатите за еврозоната условия по отношение на държавния дълг, инфлацията, лихвите и бюджетния дефицит.

"Въпросът за бъдещето на еврозоната не трябва да се поставя на кандидатките за членство, а на членките на еврозоната, които я докараха до това критично положение чрез не винаги отговорните си амбиции", посочи премиерът на Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Нищо, ний пък бързаме, щото има една готова пара, под формата на валутен резерв, който ще може, и ще бъде изхарчен до дупка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още