IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия не вижда необходимост от европейски контрол върху реформите

Не е необходимо ръцете на следващото правителство да бъдат връзвани, коментира италианският министър на икономиката

11:43 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Европейски контрол за спазване на фискалната дисциплина и продължаване на реформите след парламентарните избори в Италия през пролетта няма да е необходим, коментира италиански министър, цитиран от Financial Times.

Предизборните обещания на редица италиански партии обаче вече включват обещания за отмяна на реформите, наложени от правителството на технократа Марио Монти.

В същото време представители на Европейската комисия (ЕК) предложиха идеята, страни, които все още не са потърсили официална финансова подкрепа, но изпитват затруднения, като Италия, да подпишат с Брюксел „договори за реформи“.

„Не е необходимо ръцете на следващото правителство да бъдат връзвани“, коментира Корадо Пасера, бивш изпълнителен директор на Intesa и министър на икономиката в правителството на Монти.

„Сигурен съм, че никой няма да изложи страната ни рисковете, пред които бяхме изправени в края на миналата година“, казва Пасера. „Това може да се каже както за дясноцентристките партии, така и за лявоцентристките“.

„Всички реформи имаха широка парламентарна подкрепа. Ето защо става въпрос за приемственост и отговорност“, коментира той.

Правителството на Монти спаси страната от изключително сериозна ситуация и е на път да елиминира бюджетния си дефицит през 2013 г.

Италианската икономика обаче се намира в тежка рецесия и през тази година се очаква да се свие с 2,4%. Това е причината икономисти да критикуват липсата на дългосрочен план за съживяване на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още