IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монти: ЕЦБ не трябва да налага допълнителни условия срещу покупките на ДЦК

МВФ пък не трябва да има надзорна роля при осъществяването на програмата на европейската централна банка, посочи италианският премиер

14:26 | 28.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да налага допълнителни условия на страните, които ще се възползват от механизма за изкупуване на облигации, заяви италианският премиер Марио Монти.

Освен това Международният валутен фонд (МВФ) не трябва да има надзорна роля при осъществяването на програмата, посочва той, цитиран от Bloomberg. 

Страни като Италия и Испания не бързат да търсят подкрепата на ЕЦБ поради неяснотата, какви ще са условията на институцията, коментира Монти.

Програмата е предназначена за страни, които вече прилагат реформи и бюджетни икономии. Ето защо условията не трябва да превишават препоръките на Европейския съюз (ЕС), направени през юни, изтъква Монти.

„Надзорът трябва да е ограничен единствено до това, да гарантира, че страните продължават да действат адекватно“, казва той. „Ако това е условието, когато дадена страна попадне в пазарна ситуация, при която се налага да прибегне към програмата, в това няма нищо позорно.“

От 2 август, когато президентът на ЕЦБ Марио Драги за първи път заяви, че банката е готова да изкупува облигации на страни от еврозоната, доходността по 10-годишните италиански ДЦК се е понижила с над 110 базисни пункта.

Покачването на цената на облигациите обаче се забави след 6 септември, когато Драги разкри подробности по своя план, изтъквайки, че ЕЦБ ще наложи строги условия, а МВФ ще осъществява надзора по изпълнението на програмата.

Монти изтъква, че участието на МВФ „не е необходимо“ и че ЕЦБ и ЕС трябва спешно да дефинират условията, които правителствата да очакват.

„Аз вярвам, че условията наистина трябва да са сведени до минимум, тъй като няма смисъл да отлагаме нещо, което през юни беше така добре дефинирано от Европейската комисия (ЕК)“, коментира той.

Доходността по 10-годишните испански облигации отново е близо до 6%. Вчера правителството в Мадрид обяви пети пакет от мерки за икономии, който вероятно цели да смекчи евентуалните условия, които ще бъдат поставени на страната в замяна на помощта.

Монти заяви, че не знае дали, ако Испания потърси международна помощ, това ще помогне за понижаването на доходността по италианските ДЦК, или ще направи страната му по-уязвима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още