IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия няма да се присъедини към програмата на ЕЦБ за покупки на ДЦК

Премиерът Марио Монти заяви, че се опитва да избегне увеличаването на ДДС и търси други източници на приходи

09:56 | 10.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия няма да се присъедини към програмата на ЕЦБ за покупки на ДЦК

Премиерът на Италия Марио Монти каза в интервю за CNBC, че не очаква Италия скоро да се присъедини към новата програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на държавни облигации.

Монти прогнозира по време на финансовия форум Амбросети, който се състоя през почивните дни, че италианската икономика ще се върне към растеж „някъде през 2013 г.“

Италианският премиер допълни, че няма намерение да се кандидатира за премиерския пост, след като мандатът му изтече през април 2013 г.

Монти успя да стабилизира икономиката на Италия, след като експертното му правителство прие редица програми за свиване на публичните разходи и увеличаване на данъците в опит да се балансира бюджета на страната и да се намали дълга, който в момента е около 120% от брутния вътрешен продукт (БВП).

В интервюто си за медията италианският премиер каза още, че продължава да търси начини за увеличаване на приходите в хазната, за да се избегне увеличаването на ДДС. Той допълни, че кабинетът му не обмисля да въвежда т. нар. данък „грях“ върху цигарите и алкохола.

Марио Монти коментира още, че правителството му ще продължи с реформите на пазара на труда, така че да се подобри неговата гъвкавост. Синдикатите в Италия обаче продължават да се борят срещу трудовите реформи и настояват за намаляване на данъците върху труда и изплащане на допълнителни възнаграждения през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още