fallback

Газовата връзка между България и Турция – първият етап от „Набуко“?

Идеята е на българското правителство, но все още не е получила одобрението на другите участници в проекта

11:59 | 09.10.12 г. 1

Изграждането на интерконекторната връзка между България и Турция може да бъде първата стъпка към реализирането на проекта „Набуко“, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Така още през 2014 -2015 година ще бъдат свързани европейските и турските системи и ЕС ще има достъп до газа от Каспийския регион, поясни министърът.

Идеята, която България лансира, е за изграждането на връзката от границата до Карнобат (отсечка от „Набуко – Запад“), а в турска територия това може да бъде част от газопровода ТАНАП, който да свърже българо-турската граница с Мармара.

На този етап още няма официално становище или решение от останалите участници в проекта, призна обаче Делян Добрев. По негови думи идеята се харесва и не изключи възможността тя да бъде реализирана.

Министърът на икономиката Делян Добрев посочи, че на българска територия са извършени множество предварителни проучвания и предстои да бъде изготвен работният проект за реализиране на изграждането на отсечката от „Набуко – Запад“.

В понеделник (8 октомври) във Виена се проведе срещата на министрите на енергетиката от страните, участващи в проекта „Набуко“. На заседанието присъстваха премиерът на България Бойко Борисов и комисарят, отговарящ за енергетиката в ЕС, Гюнтер Йотингер. Следващата среща на министрите по проекта ще бъде в София, съобщи още Делян Добрев.

Проектът „Набуко“  предвижда изграждането на тръбопровод с дължина около 4 хил. километра с капацитет 31 млрд. куб. метра газ годишно. Предвижданията са по тръбата да бъде пренасян природе газ от източната граница на Турция до Австрия. Газопроводът преминава през територията на България, Румъния и Унгария.

През 2004 година беше учредена проектна компания, която е натоварена с изграждането на газопровода. В нея участват OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), „Български Енергиен Холдинг” (България), Botas (Турция). През 2008 година към проекта се присъедини и германската компания RWE.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още