IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мит ли е намаляването на дълговото бреме на Великобритания?

Свиването на публичния дълг е приоритет за премиера, но политиките му не дават очаквания резултат

22:10 | 11.10.12 г.
Мит ли е намаляването на дълговото бреме на Великобритания?

Нараства рискът кредиторите на Великобритания да поставят под въпрос способността и решителността на страната да плати дълговете си, предупреди премиерът Дейвид Камерън, цитиран от CNBC.

По време на годишната среща на Консервативната партия, която се проведе в британския град Бирмингам, Камерън коментира, че намаляването на държавния дълг е политическият въпрос от най-съществено значение.

“Ние сме една от западните страни, където дълговите проблеми се изострят”, коментира в допълнение финансовият министър Джордж Осбърн.

Той обаче изрази мнение, че Лондон изпълнява добре плана за намаляването на дълга и дефицита и пазарите вярват в това.

И Камерън, и Осбърн обаче подхождат внимателно при коментарите, които правят за намаляването на бюджетния дефицит и дълговото бреме, тъй като последното продължава да нараства, въпреки действащата програма за икономии.

За приемането на програмата британското правителство плати висока цена, която се изразява в рекорден спад на популярността му.

Лондон пое по пътя на бавното ограничаване на задлъжнялостта чрез намаляването на публичните разходи. Засега тази стратегия е достатъчно убедителна и инвеститорите купуват британски облигации, като поддържат лихвите по публичния дълг на страната ниски.

Противниците на Дейвид Камерън и Джордж Осбърн обаче посочват, че политиката им е потопила страната в дълбока рецесия. Опозицията също така твърди, че мерките не отговарят на нуждите на страната и не са понижили дълговото бреме.

Премиерът на Великобритания има и план Б – да намали драстично публичните разходи с надеждата да ребалансира икономиката. Това е вариантът, на който държат най-много членове на Консервативната партия и се надяват Камерън да го приложи.

Голямото орязване, на каквото станахме свидетели в Гърция и Ирландия например, обаче би довело до смесени резултати. За Гърция крайният резултат е, че страната беше изхвърлена от международните пазари, а икономиката регистрира сериозни спадове в последните няколко години.

Ирландия обаче успя да спечели подкрепата на инвеститорите и съвсем скоро страната може да напусне групата на икономиките, известни като PIIGS – държавите от периферията на еврозоната със сериозни финансови проблеми.

Според Международния валутен фонд (МВФ) икономиката би изгубила 50 цента от всеки долар, с който бъдат съкратени публичните разходи. Това предполага, че Великобритания едва ли би приложила план Б, при условие, че рецесията не напуска седемте най-богати икономики в света, на които тя е член.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още