IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ съветва Великобритания да промени икономическата си стратегия

Фондът ревизира надолу прогнозите си за британската икономика и предупреди, че Лондон трябва да промени фискалните си планове, за да насърчи растежа

09:27 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ съветва Великобритания да промени икономическата си стратегия

Международният валутен фонд (МВФ) е на път да оттегли подкрепата си за икономическата стратегия на Великобритания, съобщи FT.

Фондът посъветва британското правителство да преначертае фискалните си планове, ако и през следващите тримесечия икономическият растеж остане слаб.

МВФ посочва в доклад, че Великобритания трябва да разхлаби стратегията си за фискална консолидация, насочена към преодоляването на структурния дефицит на страната до 2017 г., ако икономиката остане все така слаба.

Забележките на фонда ще спомогнат за засилването на натиска върху британския министър на финансите Джордж Осбърн да премине към осъществяването на план Б за насърчаване на икономиката на страната.

Фондът освен това ревизира надолу прогнозата си за икономическия ръст на Великобритания. Докато преди няколко месеца МВФ очакваше брутният вътрешен продукт (БВП) на Острова да регистрира минимален ръст от 0,2%, сега прогнозите са за икономически спад от 0,4% през настоящата година.

За 2013 г. МВФ очаква британската икономика да нарасне с 1,1%, а не с 1,4%, каквато беше предишната прогноза.

“Ако растежът падне значително под сегашните прогнози, страните, които имат  възможности за маневриране, трябва да изгладят планираните корекции през 2013 г. и след това”, посочват от институцията.

От фонда подчертават, че не само британското правителство, но и управляващите по целия свят системно подценяват щетите върху икономиките от увеличаването на данъците и съкращаването на публичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още